EK voetbal
Malen over 'driehoek' met Memphis en Wijnaldum: 'Mooi om zo genoemd te worden'

"Drie duels, negen punten". Zo vatte Memphis Depay de groepsfase van het EK fijntjes samen. Op papier ziet het er ook prima uit bij Oranje, maar er zijn nog genoeg vraagtekens. Heeft Donyell Malen zich bijvoorbeeld definitief in de startopstelling gespeeld?

De PSV'er speelde sterk in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Noord-Macedonië, als een van de twee spitsen. Malen gaf de assist bij de openingstreffer en speelde aanvalsmaatje Depay op fraaie wijze vrij in aanloop naar de derde Nederlandse goal, van Georginio Wijnaldum. "Dat gaf wel een goed gevoel."

"Maar je wilt je wilt wel meer momenten hebben dan alleen zo'n pass", voegde Malen daar direct aan toe. Zoals er van euforie bij de 22-jarige spits sowieso nauwelijks sprake was. "Ik denk dat we bij vlagen goede momenten hadden, maar er zit ook wel veel verbetering in van mijn kant."

De veelzijdige Donyell Malen bewijst zijn waarde als 'muurligger' bij Oranje. AFP

In de eerste twee groepswedstrijden kreeg Wout Weghorst de voorkeur naast Depay en moest Malen zich tevreden stellen met invalbeurten. Maar hij hield al rekening met 'promotie'. "Ik ben ready als het moet. Ik weet dat ik gewoon goed kan voetballen en dat moet je dan elke dag laten zien."

Malen was zichtbaar gestreeld dat er na afloop gesproken werd over een succesvolle driehoek bestaande uit hem, Wijnaldum en Depay. Eerder heetten laatstgenoemden een gouden tandem te zijn. Malen: "Als je op die manier genoemd wordt, is dat mooi."

Wijnaldum en Depay leken meer in hun kracht te spelen met de snelle Malen. "We kennen de kwaliteiten van Donyell", zei Wijnaldum. "Hij is gewoon een goede speler en zorgt voor dreiging in de diepte. Zo komt er ook ruimte voor mij en Memphis."

Uitblinker Wijnaldum blijft realistisch: 'Nu ook laten zien tegen grote ploegen'

Denk aan de eerste Nederlandse treffer na 24 minuten: Malen schakelde snel om, combineerde met Depay, sprintte naar de zestien en bediende Depay, die de bal in het doel schoof.

Of aan de tweede treffer tegen Oostenrijk, toen Depay de diepgaande Malen vond, die de bal seconden later op een presenteerblaadje aan doelpuntenmaker Denzel Dumfries gaf.

Malen-Depay-Malen-Depay: Nederland komt op 0-1 tegen Noord-Macedonië

Ook Frenkie de Jong was onder de indruk van Malen. "Malen is gewoon een hele goede speler, ik denk dat we dat allemaal weten en kunnen zien. Hij is heel snel, dus heel dreigend in de diepte. Hij is heel bewegelijk, kan een goal maken... gewoon een goeie speler."

Depay hield zich op de vlakte, maar ook bij hem kon je tussen de regels lezen waar zijn voorkeur lag. Of op zijn minst vermoeden.

"Ook dat was even zoeken", zei de aanvaller over de koppeling met Malen. "Maar wanneer wij de bal veroverden, was er zoveel dreiging in de diepte. We hebben elkaar wel gevonden, denk ik: hij een assist, ik een assist. Maar tegen Georgië (oefenduel, red.) hebben Wout en ik ook goed gecombineerd. Het is aan de trainer."

Ook Malen erkende dat de ideale afstemming tussen hem en Depay niet altijd daar was. "Ik denk dat we goede momenten hadden, zijn goal natuurlijk. Maar er zijn ook wel momenten die we beter kunnen uitspelen, dichter bij elkaar moeten staan of een andere keuze moeten maken. Ik denk dat er veel meer in zat vandaag."

De keuze is dus, zoals Depay al zei, aan de trainer. Die heeft een knoop door te hakken voor de achtste finale in Boedapest, van aanstaande zondag om 18.00 uur.

"Bij vlagen zag de combinatie van Donyell en Memphis er hartstikke goed uit", aldus De Boer. "Het hangt van de tegenstander af, dat gaan we zien. Ik stel het beste team op. Het kan ook zijn dat we meer echt een aanspeelpunt moeten hebben, dan is Wout de uitgelezen man daarvoor."

De Boer zag tegen Noord-Macedonië 'bij vlagen zeer wervelend' Oranje

De targetman van VfL Wolfsburg schikte zich in zijn rol als bankzitter, al kreeg hij als invaller in de slotfase nog wel een goede kans. "Hij had graag gespeeld", aldus De Boer. "Maar hij had wel verwacht dat ik wat anders wilde uitproberen. Hij heeft zich hartstikke goed opgesteld."

Bekijk hieronder een samenvatting van Noord-Macedonië - Nederland en een terugblik op de drie groepswedstrijden van Oranje dit EK.

STER reclame