Zweden groepswinnaar na tweede zege, Polen uitgeschakeld

Bekijk de samenvatting van Zweden - Polen (3-2)

Zweden heeft de groepsfase van het EK voetbal afgesloten met een 3-2 zege op Polen. Dankzij de overwinning zijn de Zweden groepswinnaar van groep E. De Polen zijn uitgeschakeld.

Robert Lewandowski was hard op weg de held van Polen te worden, nadat hij er met twee doelpunten voor had gezorgd dat de 2-0 achterstand ongedaan gemaakt werd. Viktor Claesson maakte echter diep in blessuretijd een einde aan de Poolse hoop.

Eindstand groep E

Bij Zweden moest Marcus Berg, oud-speler van onder meer FC Groningen en PSV, in tegenstelling tot de eerste twee duels op de bank beginnen. Zijn plek in de basis werd tegen Polen ingenomen door Robin Quaison. Berg werd halverwege de tweede helft ingebracht.

In de eerste twee wedstrijden werd het net slechts één keer gevonden door de Zweden, maar tegen Polen had de ploeg van bondscoach Janne Andersson nog geen twee minuten nodig om te scoren. Emil Forsberg worstelde zich knap door de Poolse verdediging en liet met zijn linker doelman Wojciech Szczesny kansloos.

Twee keer lat

Na de aanvallende start van Zweden, gingen de Polen steeds meer van zich afbijten. Lewandowski had de gelijkmaker tot twee keer toe voor het inkoppen. De spits zag zijn eerste inzet via de handen van keeper Robin Olsen tegen de lat gaan en in de rebound, die iets makkelijker leek, stond opnieuw de lat een doelpunt in de weg.

Spektakel in Sint-Petersburg: Lewandowski kopt twee keer op de lat

Na de enorme kansen van Lewandowski bleven de Polen druk zetten. De Zweden kwamen nauwelijks nog van hun eigen helft af, maar bleven overeind en zochten met een 1-0 voorsprong de kleedkamers op.

Ook na rust bleef Polen aandringen. Piotr Zielinski en Grzegorz Krychowiak probeerden het van afstand, maar op beide schoten had doelman Olsen een antwoord. Aan de andere kant was het even later wel raak. Het was opnieuw Forsberg die doel trof voor de Zweden en al zijn derde doelpunt van het toernooi maakte.

Spanning terug

Toch lukte het Zweden niet om het duel rustig uit te spelen. Lewandowski bracht met een prachtig doelpunt de spanning in de wedstrijd terug. Tussen twee Zweedse verdedigers in, lukte het de topschutter van de Bundesliga de bal binnen te krullen.

De Polen, die vochten voor hun laatste kans op dit EK, bleven het Zweedse doel onder vuur nemen, met resultaat. Opnieuw was Lewandowski trefzeker voor de Polen. Hij tikte de bal binnen en maakte zodoende hoogstpersoonlijk de 2-0 achterstand ongedaan.

Toch was het niet goed voor een punt. In de derde minuut van de blessuretijd maakte Claesson alsnog het winnende doelpunt voor de Zweden.