Zweden wint inspiratieloos duel met Slowakije en gaat aan kop in groep E

Forsberg schiet Zweden vanaf de stip langs Slowakije

Zweden heeft in groep E van het EK de tweede wedstrijd met 1-0 gewonnen van Slowakije, maar erg makkelijk ging dat niet. De Zweedse ploeg begon met dezelfde elf spelers als in de wedstrijd tegen Spanje, die in een verrassende 0-0 eindigde. Maar zo verrassend als dat duel was, zo weinig spektakel was er vandaag in St. Petersburg te vinden.

De 30.000 toeschouwers moesten zich vooral in de eerste helft zelf vermaken. Zweden en Slowakije lieten het initiatief aan de ander over, wat in weinig kansen resulteerde.

Op zoek naar inspiratie

Na een halfuur spelen was er dan toch een klein kansje voor Zweden: bij een hoge bal zat Slowakije-keeper Martin Dubravká mis, maar de Zweed Emil Forsberg kopte de bal niet richting het doel.

Het beste en spannendste moment in de eerste helft was twee minuten voor rust toen Slowakije begon aan te dringen. Aanvoerder Marek Hamsík schoot van buiten het strafschopgebied een paar meter over. Het bleef echter bij kansen, beide landen zochten met een ruststand van 0-0 de kleedkamer op. Op zoek naar inspiratie.

Stand in Groep E

Zweden leek in de kleedkamer het licht gezien te hebben en begon aanvallend aan de tweede helft. Na bijna een uur spelen kon er pas gesproken worden van een echte kans.

Op aangeven van aanvoerder Sebastian Larsson kopte Ludwig Augustinsson van dichtbij, maar Dubravká wist met een katachtige reflex zijn ploeg voor een achterstand te behoeden. De wedstrijd brak een klein beetje open en tien minuten later had het Zweedse talent Alexander Isak de 1-0 op zijn hoofd. Zijn inzet eindige op het dak van het doel.

De oud-speler van Willem II liet niet veel later nog een keer zijn waarde zien met een prachtige slalom richting de zestien, maar kwam uiteindelijk niet tot een goed schot.

Penalty

Een kwartier voor tijd brak de wedstrijd dan echt open. Dubrakvá kwam te laat zijn doel uit en haalde de Zweedse invaller Robin Quaison onderuit. Forsberg mocht aanleggen en passeerde dit keer wel de Slowaakse doelman, die nog wel de goede hoek in dook.

In de blessuretijd kwam de bal in het Zweedse strafschopgebied nog tegen de arm van Larsson aan, maar die bal kwam van zo dichtbij dat zowel de scheidsrechter als de VAR geen heil zag in een strafschop voor de Slowaken.

Morgenavond om 21.00 uur spelen Spanje en Polen, de andere twee landen in groep E, tegen elkaar in Sevilla.