EK voetbal
Dumfries: 'Ze noemen het 'stieren' wat ik doe'

Het is allemaal nog wennen voor Denzel Dumfries. Dat hij belangrijk was voor PSV, wist hij wel natuurlijk. Hij droeg het afgelopen seizoen niet voor niets de aanvoerdersband in Eindhoven. Maar na de eerste twee wedstrijden van het Nederlands elftal op het EK is ook bij Oranje zijn ster rijzende.

Twee doelpunten, waaronder de winnende tegen Oekraïne, en twee keer gekozen tot belangrijkste speler van de wedstrijd, het kan niet op. "Dat ik 'Man of the match' werd, was natuurlijk wel een beetje onwerkelijk. Ik speel soms best goede wedstrijden. Ik probeer gewoon zo goed mogelijk in mijn taak te spelen. Het is mooi dat ik belangrijk ben geweest in die wedstrijden. Ik moet nu de stijgende lijn vast zien te houden."

Veel ruimte

Er was voor het toernooi veel discussie over de weg die bondscoach Frank de Boer wenste in te slaan met het 5-3-2-systeem, maar het heeft er alle schijn van dat juist Dumfries erg gedijt bij die strijdwijze. Het biedt de rechtsback immers veel vrijheid op de flank. "Elk systeem vraagt weer wat anders. Met vijf verdedigers heb ik veel ruimte om op te komen en kan ik meer voor goal verschijnen dan in een 4-3-3-systeem."

Denzel Dumfries viert zijn treffer tegen Oostenrijk ANP

De 25-jarige Rotterdammer had al snel door dat er wat voor hem gloorde. "Toen hij met dit systeem kwam, dacht ik meteen: dat is wel iets wat bij mij past. Ik kan veel meters maken langs de lijn. Ik vind dat altijd fijn. In een 4-3-3 kan dat ook wel, maar nu staat er niet echt iemand voor me en is de ruimte groter."

Dumfries noemt het zelf 'meters maken', zijn medespelers bij Oranje hebben het liever over 'stieren'. "Haha, zo noemen ze het, ja. Ik vind dat wel grappig... Het is voor mij gewoon energie leggen in het spel, veel loopacties maken."

Buitenlandse transfer

De 21-voudig international heeft er nooit een geheim van gemaakt graag de stap naar het buitenland te maken, zodra de tijd er rijp voor is. Je hoeft geen kenner te zijn om te begrijpen dat dat moment nu is aangebroken. "Daar ben ik nu niet mee bezig. Ik focus mij op het EK", reageert hij politiek correct. "Wat er daarna gebeurt, zien we dan wel."

In een krantenkop in een buitenlandse krant stond al een verwijzing naar Superman: 'Het enige wat Dumfries niet heeft, is een cape.' De man in kwestie kan een lichte glimlach niet onderdrukken, maar blijft zelf met beide benen op de grond staan. "Ik ben gewoon nog Denzel, hoor."

STER reclame