EK voetbal

Terwijl de televisiekijker in de herhaling ziet hoe Jaap Stam een voorzet van Cristiano Ronaldo tot hoekschop verwerkt, klinkt ineens een enorm gejuich in Estádio José Alvalade. Wanneer de herhaling is afgelopen, blijkt waarom.

De bal ligt plots achter een woedende Edwin van der Sar. Ronaldo is de herhaling te snel af en heeft de hoekschop kort genomen. Nuno Ricardo Oliveira Ribeiro, beter bekend onder de naam Maniche, krijgt de bal.

Maniche, de Portugese beul van Oranje Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Net buiten de linkerhoek van het zestienmetergebied neemt de middenvelder de zilverzwarte bal aan. Zonder te aarzelen krult hij 'm vervolgens met rechts over de 1,97 meter lange Van der Sar. Het is een van de mooiste EK-treffers uit de Portugese voetbalgeschiedenis.

Oranje verliest die halve finale van het Europees kampioenschap van 2004 met 2-1. Dankzij de goal van Maniche dus. Twee jaar later flikt de Portugees het opnieuw tegen het Nederlands elftal.

In de zogenaamde 'Slag om Nürnberg', nog altijd het WK-duel met de meeste kaarten (zestien geel en vier rood), is het zijn doelpunt waardoor Nederland de mondiale titelstrijd al vroegtijdig moet verlaten. Weer die verrekte Maniche...

Maniche haalt tussen Joris Mathijsen (links) en Andre Ooijer uit en scoort op het WK in 2006 tegen Nederland ANP

Waar zijn doelpunten voor het Nederlands voetbal zwarte bladzijdes in de geschiedenis vormen, zijn het voor de Portugees zelf twee absolute hoogtepunten van zijn loopbaan. Maniche blikt in zijn boek #Maniche18 van Tiago Guadalupe terug op zijn goals tegen Oranje.

EK 2004: met dank aan Edgar Davids

"Tot op de dag van vandaag voel ik zo veel emotie als ik terugdenk aan Euro 2004 in eigen land. Naar het officiële lied van destijds, Forza van Nelly Furtado, kan ik nog altijd lastig luisteren. Het was een prachtig toernooi, maar we verloren de finale van de Grieken."

"Op 30 juni 2004 vond in Portugal een van de belangrijkste wedstrijden in de geschiedenis van het nationale team plaats. De halve finale, in mijn Lissabon, tegen het machtige Oranje. We scoorden dankzij Cristiano Ronaldo al vroeg in de wedstrijd en in de 59ste minuut was daar mijn moment. Ik schoot vanaf de rand van het strafschopgebied. Met veel kracht probeerde ik de bal in de verre hoek te plaatsen."

"Ik profiteerde van de loopactie van Edgar Davids. Die stond eigenlijk bij de paal, maar liep net naar voren. Precies waar hij stond, ramde ik de bal binnen. Van der Sar, op dat moment een van de beste keepers ter wereld, was kansloos."

Maniche: beul van Oranje, held van Portugal Getty

"Met dat doelpunt schreef ik geschiedenis. Het was een onvergetelijk moment. Vooral vanwege de waarde die het had voor het team, ons nationale voetbal en het land zelf. Een geweldige goal tegen een geweldige tegenstander."

"Jorge Andrade bedankt me nog altijd. Hij maakte kort na mijn 2-0 een eigen doelpunt, waardoor Nederland terugkwam in de wedstrijd. Maar mijn goal bleek na negentig minuten de winnende."

WK 2006: vechten voor je land

"De wedstrijd in Nürnberg in de achtste finales zal ik ook nooit vergeten. Een van de meest opwindende die ik speelde in het shirt van Portugal. In die wedstrijd waren we echt een team. Een team dat voor elkaar wilde vechten. Letterlijk en figuurlijk."

"We wisten dat de wedstrijd tegen Nederland lastig zou worden. Misschien wel de moeilijkste op weg naar een eventuele finale. Jullie hadden spelers als Arjen Robben en Robin van Persie. En jullie wilden natuurlijk wraak nemen voor die nederlaag in 2004."

"Maar wij hadden ook onze wapens. De kwaliteit van de geslepen Figo, de techniek van een jonge Cristiano Ronaldo, de magie van spelmaker Deco en de defensieve zekerheid van Ricardo Carvalho."

Portugal voor de wedstrijd tegen Nederland, linksonder Maniche ANP

"En we werden enorm gemotiveerd door onze coach Luiz Felipe Scolari. In twee dagen wist hij ons perfect voor te bereiden. Hij liet de zwakke punten van Nederland zien, maar bereidde ons ook voor op tegenslagen."

Hij kon als geen ander motiveren en speelde in op onze nationale trots. Hij zei: 'Spelen in het Portugese shirt is alsof je door je land wordt opgeroepen om te vechten in een strijd. Vandaag staat ons een grote strijd te wachten. We trappen niet in het Nederlandse spel en moeten slim zijn om Portugal de zege te brengen'."

"Vlak voordat we de kleedkamer verlieten, kwamen we samen in een cirkel staan en omhelsden we elkaar. Figo, de aanvoerder, schreeuwde samen met de ervaren spits Pauleta naar de rest: 'Wat willen we?!' Toen klonk er: 'Winnen, winnen, Portugal, Portugal!' En daar gingen we."

WK 2006: zestien gele en vier rode kaarten bij Nederland-Portugal Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"De wedstrijd begon verschrikkelijk. Al meteen werd Ronaldo aangevallen en regende het kaarten. Ik kreeg ook geel. Mijn bloed kookte, maar ik moest mijn hoofd erbij houden om het team niet te benadelen."

"Halverwege de eerste helft scoorde ik. Ik kom aangelopen in het zestienmetergebied en wil eigenlijk snel uithalen, maar moet dan eerst nog langs een verdediger. Dat lukt en vervolgens schiet ik de bal weer achter Van der Sar."

"Wat me bij is gebleven, is het enorme vertrouwen van Scolari in de rust. Het was toen 1-0 en we hadden het lastig, maar hij zei dat hij wist dat dit ging gebeuren. 'Dit is een spel voor mannen, dus wees daar mannen en dan zullen we overwinnen', zei hij."

Maniche in 2006 met Scolari, de bondscoach van Portugal ANP

"Natuurlijk hadden we het zwaar in de tweede helft, maar mede door zijn woorden hadden we het gevoel dat we die wedstrijd niet konden verliezen. We rolden onze mouwen op en waren nooit bang voor de strijd. We waren toen echt een collectief met een ijzeren wil."

"Na het laatste fluitsignaal werd ik uitgeroepen tot de beste speler van de wedstrijd. Hoewel een teamprestatie bij mij altijd boven een individuele prestatie ging, blijft het voor mij een mooie erkenning voor mijn bijdrage aan de 'Slag om Nürnberg'."

Maniche is tegenwoordig ambassadeur van de UEFA en deed de loting van de Europa League vorig jaar AFP

STER reclame