NOS Voetbal

Engeland doet goede zaken, maar Schotten morele winnaar Battle of Britain

Bekijk hier de samenvatting van Engeland - Schotland (0-0)

Engeland is praktisch zeker van een plek in de volgende ronde. Op Wembley werd met 0-0 gelijkgespeeld tegen Schotland, dat zoals verwacht voor elke grasspriet vocht.

Het was ook de dag waarop geruchten gingen dat Londen de organisatie van de EK-finale kwijt zou raken aan Boedapest. Waar het stadion tenminste helemaal vol kan zitten en er geen zorgen zijn over mutaties van het coronavirus.

Premier Boris Johnson wil daar niets van weten, met een vurige Battle of Britain als levend bewijs dat Londen deze zomer de voetbalhoofdstad van Europa moet blijven.

NOS
Stand in Groep D

Want de rivaliteit tussen de Engelsen en Schotten maakte wat los in Londen, waar tienduizenden supporters het straatbeeld kleurden. Slechts 22.500 toeschouwers mochten Wembley daadwerkelijk in, al is het plan dat aantal de komende weken bijna te verdubbelen. Mits dus verantwoord.

Meteen een beuk voor Shaw

Na de hartstochtelijk meegezongen volksliederen vlogen ook binnen de lijnen de vonken er snel vanaf op Wembley. De Engelse topverdediger Luke Shaw kreeg al na een paar seconden een beuk van de Schot Lyndon Dykes, een spits die actief is op een lager niveau bij Queens Park Rangers.

Maar niet alleen met strijd werd het kwaliteitsverschil gecompenseerd, bondscoach Steve Clarke stuurde zijn manschappen bij vlagen ook brutaal naar voren.

ProShots
Che Adams met een doelpoging voor de Schotten

Zo waren de mooiste combinaties voor rust van de Schotten, met goede kansen voor Che Adams (geblokt schot) en Stephen O'Donnel (fraaie volley gered door keeper Jordan Pickford). En ook Dykes liet zich na rust gelden, toen Reece James op de doellijn redding moest brengen.

Veelzeggende wissel Kane

Engeland kreeg amper grip op het duel, waarbij bondscoach Gareth Southgate zijn onvrede liet blijken door aanvoerder Harry Kane vroegtijdig naar de kant te halen. En dat beetje geluk om in de wedstrijd te komen had zijn ploeg ook niet.

Zo kopte John Stones uit een corner van Mason Mount hard tegen de paal en had Phil Foden de pech dat hij buitenspel stond toen hij een lange bal fabelachtig mooi uit de lucht plukte en controleerde.

ProShots
Phil Foden druipt af

Foden speelt dit toernooi met hetzelfde kapsel als Paul Gascoigne, de architect van het elftal uit 1996 die met zijn geblondeerde coupe een wondergoal maakte tegen Schotland. In de laatste confrontatie tussen de twee rivalen op een groot toernooi, waar Engeland met een 2-0 zege van het veld stapte.

Gascoigne had het kapsel van Foden gezien en hoopte dat het talent van Manchester City hem ook op het veld zou imiteren.

Schotten nog niet uitgespeeld

Met vier punten uit twee duels is plaatsing voor de achtste finales vrijwel zeker, dus Foden krijgt nog een paar wedstrijden om in het toernooi te groeien. En zal nodig zijn ook, willen de Engelsen een rol van betekenis gaan spelen als de prijzen verdeeld worden.

Ook de Schotten kunnen nog door, als een zege op Kroatië in het laatste groepsduel volstaat om minimaal een van de beste nummers drie te worden. De vice-wereldkampioen heeft zijn draai nog niet gevonden en speelt bij lange na niet zo gepassioneerd als de Schotten vanavond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl