NOS
EK voetbal

Je kunt geen straat oversteken in Londen vandaag, of je botst tegen enkele kilts of doedelzakken aan. Hoewel de Londense burgemeester Sadiq Khan een dringende oproep deed aan Schotse fans om de hoofdstad te mijden en vooral in Schotland naar de beladen derby met Engeland te kijken, zijn er naar schatting zo'n 20.000 Schotten naar Londen afgereisd.

Dat terwijl er slechts 2600 een kaartje hebben, voor de wedstrijd op Wembley. Voor meer Schotten was geen plaats in het grootste stadion van het land, waar vanavond 22.500 van de 90.000 stoelen bezet zullen zijn.

Hol van de leeuw

Maar de behoefte om deze kraker in het hol van de leeuw bij te wonen, was voor al die Schotten die zonder kaartje naar Londen zijn gekomen te groot. Voor velen van hen is dit het onbetwiste hoogtepunt van dit EK. Spelen tegen Engeland is veel meer dan een wedstrijdje van elf tegen elf. Het duel staat bol van de spanning, van de historie en emotie. "Dat hele EK zou me gestolen kunnen worden, als we maar niet verliezen van Engeland", zegt een Schotse fan bij Wembley.

Invasie van Schotse fans in Londen voor wedstrijd tegen Engeland

Ook de onafhankelijkheidsdiscussie hangt als een zwaard van Damocles boven de wedstrijd. Nog geen zes weken geleden stemde een meerderheid van de Schotten bij regionale verkiezingen op partijen die een nieuw onafhankelijkheidsreferendum willen afdwingen. De grote onafhankelijkheidspartij SNP kwam slechts één zetel tekort voor een absolute meerderheid.

De afkeer van het Engeland onder Boris Johnson is sinds de brexit-stem alleen maar verder gegroeid. Zelden was een Britse premier zo impopulair als Johnson. Tweederde van de Schotten stemden tegen het vertrek uit de EU, maar zagen hoe ze onder Johnsons leiding de afgelopen jaren zijn opgescheept met een zeer harde brexit. "Die man liegt alleen maar, we moeten niks van hem hebben", zegt een andere fan.

"Al moeten we politiek even parkeren voor vanavond", zegt een ander. "Dit gaat om sportieve rivaliteit, dit gaat om de beste willen zijn. Ik ben in 2000 geboren. In mijn leven hebben Schotland en Engeland nog nooit op zo'n groot toernooi tegen elkaar gespeeld. De laatste keer was in 1996. Als ze vanavond winnen, is dat het mooiste moment uit mijn leven."

Beperkt publiek in pubs

Gisteravond namen de Schotten het beroemde Leicester Square al over, het Leidseplein van Londen. Gehuld in kilts, Schotse vlaggen en doedelzakken maakten ze er een groot feest van.

Een zorg voor de Londense autoriteiten, aangezien pubs slechts beperkt mensen mogen toelaten en ook de paar fanzones in de stad niet bedoeld zijn voor 'the Tartan Army', zoals de bijnaam van het Schotse legioen luidt. Dat zal ervoor zorgen dat duizenden Schotten tot het laatste moment wanhopig op zoek zullen zijn naar een plek om deze clash der clashes te kunnen kijken.

STER reclame