Kroatië blijft ondanks gelijkspel tegen Tsjechië zicht houden op tweede ronde

Bekijk hier de samenvatting van Kroatië - Tsjechië

Kroatië heeft ook zijn tweede EK-duel niet weten te winnen. Op Hampden Park in Glasgow werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen Tsjechië, dat goede papieren heeft om de achtste finales te bereiken. Ook de Kroaten mogen, dankzij het gelijkspel, nog hopen op de tweede ronde.

Kroatië, de vicewereldkampioen van 2018, kende met een 1-0 verlies tegen Engeland een teleurstellende start van dit toernooi. De Tsjechen hadden daarentegen een droomstart op Hampden Park met een 2-0 winst op de Schotten.

Ook tegen de Kroaten namen de Tsjechen vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief. Dat resulteerde na ruim een kwartier spelen in de eerste grote kans voor Tsjechië. Patrik Schick stond vrij voor het doel, maar raakte de bal niet goed.

Stand in Groep D

Niet veel later viel er ook een eerste kans te noteren voor Kroatië. Ivan Perisic kreeg de bal in de voeten geschoven uit een hoekschop. Zijn inzet ging echter recht op doelman Tomás Vaclík af.

Schick opnieuw belangrijk

De Kroaten werden steeds gevaarlijker, maar gaven de Tsjechen nog voor rust een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Verdediger Dejan Lovren plantte zijn elleboog op de neus van Schick, die daar een bloedneus aan overhield. Na bestudering van de beelden door de VAR kregen de Tsjechen een strafschop.

De elleboog van Lovren op de neus van Schick

De inmiddels weer opgelapte Schick, die ook al twee goals maakte in het eerste EK-duel, ging zelf achter de bal staan en schoot onberispelijk raak. Doelman Dominik Livakovic dook de verkeerde kant op en was kansloos op de hard en laag ingeschoten penalty.

Snel na rust gelijk

De Kroaten wisten zichzelf in de rust op te peppen en kwamen sterker uit de kleedkamer. De tweede helft was nog maar ruim een minuut oud toen Perisic de gelijkmaker al binnenknalde.

Met zijn doelpunt tegen de Tsjechen werd de 32-jarige Perisic de eerste Kroaat die op vier eindtoernooien trefzeker is. Eerder scoorde hij op de WK's van 2014 en 2018 en op het EK van 2016.

Veel uitgespeelde kansen waren er niet meer in het vervolg van de wedstrijd. De Kroaten waren nog het dichtst bij de winnende treffer, maar invaller Nikola Vlasic schoot de bal over het doel van Vaclík.