EK voetbal
Bekijk de samenvatting van Nederland-Oostenrijk (2-0) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het Nederlands elftal heeft zich door een 2-0 zege op Oostenrijk als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het EK voetbal. Een strafschop van Memphis Depay en opnieuw een treffer van Denzel Dumfries waren voldoende om het Alpenland te knakken.

Na het laatste groepsduel, maandag tegen het reeds uitgeschakelde Noord-Macedonië, kan Oranje helemaal toe gaan leven naar volgende week zondag. Dan staat namelijk om 18.00 uur in Boedapest een treffen met de nummer drie uit poule D, E, of F op het programma.

Bondscoach Frank de Boer koos tegen Oostenrijk opnieuw voor een 5-3-2-systeem, met de van een liesblessure teruggekeerde Matthijs de Ligt aan de aftrap. De jarige Jurriën Timber moest voor hem wijken. De Ligt kwam centraal te staan, waardoor Stefan de Vrij de plek van Timber overnam.

Onder toeziend oog van De Boers voorganger Ronald Koeman, die zich een dag voor het duel nog kritisch uitliet over Oranje, vestigde Depay al vroeg de aandacht op zich. Hij mocht na ingrijpen van de VAR vanaf elf meter aanleggen, nadat David Alaba op de voet was gaan staan van de mee opgekomen Dumfries. De aanvaller maakte geen fout (1-0).

Depay schiet Oranje vanaf de stip op voorsprong tegen Oostenrijk Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 1-0 gaf vertrouwen, maar sprankelen deed het Nederlands elftal in het restant van de eerste helft nauwelijks meer. Pas op slag van rust was er weer sprake van opwinding bij kansen voor Depay, die de bal op aangeven van Wout Weghorst over schoot, en Georginio Wijnaldum, die zijn poging geblokt zag worden door verdediger Andreas Ulmer.

De Oostenrijkers, zonder de geschorste Marko Arnautovic, hoopten na de 3-1 overwinning op de Noord-Macedoniërs op een stunt in Amsterdam, maar de defensie van Oranje stond voor rust als een huis. De Ligt verijdelde na een half uur met een tackle een schietkans voor Christoph Baumgartner.

Die defensieve zekerheid kwam kort na de pauze andermaal van pas, want Oostenrijk kwam iets beter uit de kleedkamers. Het bleef bij dreiging, want het trio De Vrij, De Ligt en Daley Blind bleek niet te vermurwen. Blind speelde overigens zijn tachtigste interland.

Nieuwe glansrol Dumfries, vliegende back scoort op aangeven van Malen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het wachten was dan ook op een versnelling aan Nederlandse zijde, om zodoende de wedstrijd in het slot te gooien. Na een uur leek de 2-0 in de maak, maar De Vrij stuitte uit een corner van Depay op doelman Daniel Bachmann. De rebound van De Ligt ging via Michael Gregoritsch naast.

De Boer wisselde vervolgens drie man tegelijk. Blind, Patrick van Aanholt en Weghorst maakten plaats voor Nathan Aké, Owen Wijndal en Donyell Malen. De PSV'er, nadrukkelijk op de radar van Borussia Dortmund, drukte meteen zijn stempel.

Malen werd door Depay de diepte ingestuurd, had vrije doortocht richting Bachmann, maar bleek niet zelfzuchtig. De meegelopen Dumfries kreeg de bal toegespeeld en maakte alweer zijn tweede EK-doelpunt (2-0), na zijn eerdere winnende treffer tegen Oekraïne.

In de slotfase verdween een knal van Alaba net naast het doel van Maarten Stekelenburg, die even later een kopbal van invaller Karim Onisiwo keerde. Oranje, met een excellerende Frenkie de Jong en belangrijke Georginio Wijnaldum, hield de nul en vierde met het Oranjelegioen het ticket voor de achtste finales.

Statistieken Nederland-Oostenrijk

STER reclame