De landing van de activist
NOS Nieuws

'Greenpeace-activist in EK-stadion riskeerde neerschieten door scherpschutters'

De Greenpeace-activist die gisteren voor de wedstrijd Duitsland-Frankrijk op het veld landde, liep het risico om door scherpschutters te worden uitgeschakeld. Dat heeft de Beierse minister Joachim Herrmann gezegd tegen de Duitse krant Bild. "Doordat de tekst 'Greenpeace' op de parachute stond, heeft men de scherpschutters niet laten ingrijpen."

Volgens de CSU-minister van Binnenlandse Zaken had het incident in de Allianz Arena in München heel anders kunnen aflopen voor de 38-jarige paraglider. "Als de politie een andere inschatting had gemaakt, dat het mogelijk een terroristische aanslag kon zijn, dan had de piloot zijn actie misschien met zijn leven moeten bekopen."

Als de politie hem inderdaad had neergeschoten, dan was dat volgens Herrmann in deze situatie gerechtvaardigd geweest. De deelstaatminister noemt de protestactie volstrekt onverantwoord. "Dit heeft helemaal niets te maken met weldoordachte milieubescherming."

Zo kwam de paraglider gisteravond het stadion binnenvliegen:

Paraglider landt op het veld en verstoort opening EK-kraker

Greenpeace zegt dat het niet de bedoeling was dat de activist in de Allianz Arena terecht zou komen. Door een technisch mankement zou de gemotoriseerde parachute een kabel van een van de camera's bovenin het stadion hebben geraakt. Daarna zat er volgens de milieuorganisatie niets anders op dan het maken van een noodlanding op het veld.

Lichte hoofdwonden

Bij de landing vloog de parachute vlak over de tribune, waardoor twee mensen gewond raakten. Beide mannen waren in het stadion aan het werk. Volgens de politie hebben ze lichte verwondingen aan het hoofd en zijn ze inmiddels weer uit het ziekenhuis.

De activist raakte niet gewond en werd na de landing opgepakt. Hij zit niet meer vast, maar wordt nog wel verdacht van meerdere misdrijven.

Het protest werd gisteravond al scherp veroordeeld door onder meer voetbalbond UEFA. Bondskanselier Merkel sprak van een onverantwoordelijke actie, die mensenlevens in groot gevaar heeft gebracht.

Excuses Greenpeace

Kort na het incident bood de Duitse tak van Greenpeace al excuses aan. Vanmiddag gaf de organisatie meer tekst en uitleg in een video op Twitter.

Tegen het Duitse persbureau DPA zegt Greenpeace ook dat de politie kort voor de actie is ingelicht. Een woordvoerder van de politie in München kon dat niet bevestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl