Reuters
NOS Nieuws

Gewonden door paraglider-actie bij Duitsland-Frankrijk

Bij een actie van Greenpeace waarbij een paraglider bij de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk op het veld landde, zijn twee gewonden gevallen. De milieuorganisatie heeft excuses gemaakt voor de protestactie.

De paraglider kwam vlak voor het begin van de wedstrijd neer in het stadion. Hij scheerde rakelings over het publiek en landde daarna op het veld.

Bekijk hier beelden van de landing:

Paraglider landt op het veld en verstoort opening EK-kraker

Volgens Greenpeace was het niet de bedoeling dat de paraglider zou landen. Hij zou een bal op het veld van de Allianz Arena gooien en had daarna weer moeten wegvliegen. Toen hij het stadion binnen vloog, leek hij één van de kabels te raken die aan het dak hangen voor de aansturing van de 'zwevende' camera boven het veld. De parachutist raakte daardoor de controle kwijt en scheerde rakelings over het publiek.

Twee mannen in het stadion raakten door het vliegincident gewond, hoe dat is gebeurd is niet duidelijk. Volgens de Duitse politie en de UEFA zijn ze voor verdere medische behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Over de ernst van hun verwondingen is nog niets bekend. De actievoerder werd door enkele stewards afgevoerd. Hij is gearresteerd.

Greenpeace betreurt de afloop. "We verontschuldigen ons ervoor dat bij de Greenpeace-actie van vandaag vanwege een technische storing een noodlanding gemaakt moest worden. Mensen werden daardoor in gevaar gebracht", schrijft de Duitse tak van de organisatie op Twitter.

Op de gele parachute stond de naam van de milieuorganisatie en de tekst 'Kick out oil!'. Volgens Greenpeace ging het om een protest tegen Volkswagen, één van de sponsoren van het EK. Toeschouwers in München deelden beelden ervan op sociale media.

De Duitse voetbalbond heeft de protestactie scherp veroordeeld. De actievoerder bracht daarmee niet alleen zichzelf maar ook anderen in gevaar, aldus de bond. De UEFA sprak van een "onverantwoordelijke en gevaarlijke actie" die ernstige gevolgen voor veel mensen had kunnen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl