NOS Voetbal

Bondscoach De Boer: 'De Ligt is fit en speelt tegen Oostenrijk'

De Boer heeft goed nieuws: 'De Ligt gaat spelen'

Matthijs de Ligt is fit en staat donderdag in de basis als het Nederlands elftal zijn tweede groepsduel in het EK tegen Oostenrijk speelt.

"De Ligt staat er gewoon hartstikke goed voor, heeft goed getraind en heeft zelf aangegeven dat hij er helemaal klaar voor is", zei bondscoach Frank de Boer. Hij wil nog niet zeggen wie er in defensie plaats moet maken voor de Juventus-verdediger.

De Ligt miste zondag het eerste EK-duel van Oranje met Oekraïne omdat hij nog niet helemaal 100 procent was hersteld van een liesblessure. Jurriën Timber nam toen zijn plek in de defensie in.

'Ietsje minder leuk'

De training van Oranje van woensdag werd wederom opgeluisterd door een vliegtuigje met een spandoek erachter. Ging de boodschap daags voor het duel met Oekraïne nog over het 5-3-2-systeem, dit keer stond er 'Auf Wiener Schnitzel'.

"Ik vond deze ietsje minder leuk", lacht de Boer. "Ik kijk weer uit naar de volgende."

De Boer vindt vliegtuigje met 'Auf Wiener Schnitzel' iets minder leuk

De ludieke boodschap achter het vliegtuigje geeft in ieder wel de positievere stemming in het land weer, erkent ook De Boer: "Er was wat scepsis over de manier van spelen."

"Maar ik heb altijd gezegd dat 3-5-2 een heel aanvallend spelconcept is als je dominant wil zijn. Als je terugplooit op je eigen zestienmetergebied of wordt gedwongen door een tegenstander, dan is het juist een verdedigend concept. Maar wij hebben een ploeg die altijd de intentie heeft om te domineren."

Vollgasfussball uit Oostenrijk

Donderdag tegen Oostenrijk is Nederland op papier de favoriet, maar De Boer is op zijn hoede. "Het zijn allemaal Bundesliga-spelers en heel veel van Red Bull Salzburg. En je weet wat dat meestal inhoudt: vollgasfussball."

De Boer in zijn element op het veld en op zijn hoede voor Oostenrijk

De Boer weet uit eigen ervaring wat voor schade Oostenrijkers kunnen aanrichten: in 2014 werd hij als trainer van Ajax in de knock-outfase van de Europa League twee keer weggeblazen door Red Bull Salzburg: 0-3 en 1-3.

"We zijn wel favoriet, maar we moeten zorgen voor een goede uitslag en zes punten", aldus De Boer. "Je loopt er in ieder geval niet zomaar overheen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl