Bondscoach Frank de Boer
NOS Voetbal

Voetbalpodcast #154: 'Maak me zorgen om Oranje, vond het echt verschrikkelijk'

Op de valreep heeft het Nederlands elftal tijdens zijn trainingskamp in Portugal een nederlaag voorkomen in de oefenwedstrijd tegen het bescheiden Schotland (2-2), dat nog zeven spelers miste ook.

"Ik maak me wel zorgen, ik vond het echt verschrikkelijk", zegt Oranje-volger Jeroen Stekelenburg in de NOS Voetbalpodcast, waarin ook Jeroen Elshoff en Frank Snoeks aanschuiven bij Arno Vermeulen. "Als je 5-3-2 gaat spelen, dan hoop je toch dat het achterin staat als een huis."

Snoeks snapt evenmin weinig van de keuze van bondscoach Frank de Boer om zo verdedigend te spelen. "Hij heeft het DNA van 4-3-3. Daar is hij ook altijd in zijn voetbaldagen een voorstander van geweest. Volgens mij bestond er voor hem als voetballer geen ander systeem. De grote gemene deler is dat 5-3-2 pas ging werken als het was omgeschakeld in 4-3-3."

Volgens Stekelenburg baseert De Boer zich op die ene wedstrijd tegen Italië in Bergamo, toen een sterk Oranje in die formatie 1-1 speelde. De Boer lag toen hevig onder vuur na een slechte start als bondscoach. "Die wedstrijd heeft hem ook veel krediet opgeleverd bij de spelers, is ontzettend belangrijk geworden voor hem", weet Stekelenburg. "Dat heeft ergens een zaadje geplant en daar blijft hij nu aan vasthouden."

Wat is er eerder geweest? Dit programma? Of de wens om dit systeem te gaan spelen?

Commentator Frank Snoeks begrijpt niets van de keuze om tegen Schotland in een 5-3-2-formatie aan te treden

Maar woensdag speelde Oranje tegen Schotland. Een land dat deze eeuw op nog geen enkel groot toernooi uitkwam en na 25 jaar weer eens aan een EK mag meedoen. Stekelenburg: "Tegen dit soort tegenstanders wil je toch vanuit je eigen kracht dominant zijn?"

Verloren avond

"Dan heb je toch eigenlijk de verkeerde oefentegenstander uitgezocht?", verbaast Elshoff zich over de keuze om er tegen een relatief zwakke opponent een verdedigend systeem in te willen slijpen. Misschien was er geen andere keuze, bekijkt Snoeks het van de andere kant. "Wat is er eerder geweest? Dit programma? Of de wens om dit systeem te gaan spelen?"

"Dit bracht niks", beschouwt Stekelenburg het duel met de Schotten als een verloren avond. "We zijn heel weinig wijzer geworden, behalve over een aantal dingen die ze niet meer moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl