Oostenrijkers verliezen van Engelsen, die vrezen voor blessure Alexander-Arnold

Engeland wint van Oostenrijk, maar ziet Alexander-Arnold uitvallen

Oostenrijk, op het Europees kampioenschap voetbal een van de tegenstanders van het Nederlands elftal, heeft de eerste test voor het EK met gemengde gevoelens afgesloten.

In het Riverside stadion in Middlesbrough verloren de Oostenrijkers het oefenduel met Engeland nipt met 1-0. Omdat bij Engeland de Chelsea- en Manchester City-spelers nog ontbraken omdat zij onlangs de Champions League-finale speelden, gunde bondscoach Gareth Southgate de voor het EK afgevallen Jesse Lingard een basisplaats.

Lingard, die als huurling van Manchester United een sterk half seizoen kende bij West Ham United, mocht een uur meedoen. Vlak voordat hij het veld moest verlaten, speelde hij een belangrijke rol bij de enige treffer van de wedstrijd.

Na een voorzet van Hary Kane zette hij de Oostenrijkse verdediging zo onder druk dat de bal uiteindelijk voor de voeten van Bukayo Saka belandde. De vleugelaanvaller kon daarna simpel binnenschieten. Het was het eerste doelpunt in het Engelse shirt voor de 19-jarige Arsenal-speler.

Blessure

Bij Engeland had de zege wel een vervelende bijsmaak. Vlak voor het einde van de wedstrijd greep Liverpool-back Trent Alexander-Arnold naar zijn hamstring en moest hij met een pijnlijke grimas op zijn gezicht van het veld. Het is nog niet duidelijk of zijn deelname aan het EK in gevaar komt. De Engelsen openen hun toernooi op 13 juni tegen Kroatië.

Trent Alexander-Arnold baalt van zijn blessure

In aanloop naar het EK oefent Oostenrijk zondag 6 juni in eigen land nog tegen Slowakije, ook deelnemer aan het EK. Op donderdag 17 juni is Nederland in de Johan Cruijff Arena de tegenstander in het tweede groepsduel op het EK. Engeland oefent zondag in eigen huis tegen Roemenië.

Remise Duitsland

Duitsland moest ondanks meerdere grote kansen in eigen huis genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel tegen Denemarken. Thomas Müller en Mats Hummels maken voor het eerst sinds twee jaar weer deel uit van de Duitse selectie en hadden tegen Denemarken meteen een basisplaats.

Met de twee routiniers in de gelederen startte Duitsland sterk. Kansen waren er voor Florian Neuhaus en Müller. beide keren lag Denemarken-keeper Kasper Schmeichel goed in de weg.

• AFP
    Mats Hummels en Thomas Müller

Na een klein half uur spelen kreeg Leroy Sané de grootste kans. De aanvaller van Bayern München kon van dichtbij de bal onbedreigd binnenschieten, maar hij werkte hoog over. Serge Gnabry raakte even later ook nog de lat.

Neuhaus opende vlak na rust de score en er was geen vuiltje aan de lucht voor de Duitsers. Tot de 71ste minuut. Oud-Ajacied Christian Eriksen spleet de defensie open met een fraaie pass waarna Yussuf Poulsen de eerste Deense kans van de wedstrijd direct verzilverde.

Benzema op dreef voor Frankrijk

Duitsland speelt op 15 juni zijn eerste EK-wedstrijd tegen Frankrijk, dat in het oefenduel met Wales geen problemen had met de ploeg van sterspeler Gareth Bale, 3-0.

De teruggekeerde Karim Benzema, die na ruim vijf jaar afwezigheid weer bij de Franse selectie zit, was zonder te scoren direct belangrijk voor de wereldkampioen.

Zo kopte de 33-jarige spits van Real Madrid al na vier minuten gevaarlijk op het vijandelijke doel. Even later kwam hij weer in kansrijke positie, maar belandde de bal op de hand van Neco Williams.

Benzema leidt zonder te scoren Frankrijk langs Wales

De Welshman mocht met rood vertrekken en Benzema ging zelf achter de bal staan voor de strafschop. Hij zag zijn inzet gestopt worden door keeper Danny Ward, maar de Fransen wisten uiteindelijk het numerieke voordeel wel te benutten.

Kylian Mbappe, Antoine Griezmann en Ousmane Dembele verzorgden de doelpunten, waarbij de 3-0 mooi werd voorbereid door Benzema. Verder raakte de spits een paar minuten later ook nog een keer de paal.