Eljif Elmas viert zijn treffer namens Noord-Macedonië tegen Slovenië.

Noord-Macedoniër Elmas stuurt waarschuwing naar Oranje, Kroatië is de weg kwijt

Wie denkt dat het Nederlands elftal in de derde groepswedstrijd van het EK zomaar even over Noord-Macedonië heenloopt, kan weleens bedrogen uitkomen. Twee maanden geleden gaf de ploeg van routinier Goran Pandev al een stevige waarschuwing af met een stuntzege op Duitsland (2-1).

Dinsdag waren de Macedoniërs enkele seconden verwijderd van een knappe oefenzege op Slovenië. In de zevende minuut van de toegevoegde tijd maakten de bezoekers echter alsnog 1-1.

Noord-Macedonië was tien minuten na rust op 1-0 gekomen via Napoli-speler Eljif Elmas, die voor de derde keer op rij scoorde in de nationale ploeg. Ook in de EK-kwalificatiecampagne was Elmas al twee keer trefzeker geweest tegen de Slovenen.

Die voorsprong kwam niet echt in gevaar tot Slovenië in blessuretijd alsnog toesloeg via invaller Domen Crnigoj. Voor Crnigoj was het sowieso een prachtige week. Twee dagen geleden voer hij nog in een gondel door de kanalen van Venetië om de promotie van zijn club Venezia naar de Serie A te vieren.

Noord-Macedonië, dat zich via de play-offs van de laagste divisie van de Nations League plaatste, begint het EK op 13 juni in Boekarest tegen Oostenrijk. Daarna volgen wedstrijden tegen Oekraïne (17 juni) en Nederland (21 juni).

Kroaten niet langs Armenië

Ondanks de late gelijkmaker zal Noord-Macedonië met de borst vooruit afreizen naar het eerste eindtoernooi ooit. Of dat ook geldt voor vice-wereldkampioen Kroatië is de vraag. De Kroaten lijken het spoor bijster.

In de laatste Nations League-campagne verloor het vijf van de zes wedstrijden en ontsnapte het op basis van doelsaldo aan degradatie. Ook dit jaar begon slecht met een 1-0 nederlaag tegen Slovenië in de WK-kwalificatie.

En ook het oefenduel met Armenië in Velika Gorica eindigde in een teleurstellende 1-1. Ivan Perisic maakte halverwege de eerste helft 1-0, maar na rust zorgde de genaturaliseerde Colombiaan Wbeymar Angulo voor de gelijkmaker.

Domagoj Vida in het nauw tegen Armenië, Luka Modric kijkt toe.

Aanstaande zondag oefenen de Kroaten nog tegen grootmacht België. Een week later begint voor de ploeg van trainer Zlatko Dalic het EK met de kraker op Wembley tegen Engeland. Daarna volgen duels met Tsjechië (18 juni) en Schotland (22 juni), beide op Hampden Park in Glasgow.