Terwijl de Duitser afdruipen, vieren de Macedoniërs feest

Blamage Duitsland tegen Noord-Macedonië, Engeland wint topper tegen Polen

Duitsland heeft zich in WK-kwalificatiegroep J in eigen huis geblameerd tegen Noord-Macedonië, een van de opponenten van het Nederlands elftal op het komende EK. De ploeg van Joachim Löw, die na het EK stopt als bondscoach, ging in Duisburg met 2-1 onderuit.

Het was voor viervoudig wereldkampioen de eerste nederlaag in een WK-kwalificatiewedstrijd sinds 2001. Destijds werd in München met 5-1 verloren van Engeland. Sindsdien boekte Duitsland dertig zeges - waaronder in de laatste achttien wedstrijden - en werd er vijf keer gelijkgespeeld.

"De teleurstelling is enorm. Als je thuis op deze manier verliest, dan komt dat hard aan", zei een aangeslagen Löw. Hij wilde niet ingaan op de roep om een terugkeer van routiniers Thomas Müller en Mats Hummels. "Ik ga er nu niets over zeggen", bromde hij.

Winnende in 82ste minuut

Leon Goretzka trof in de beginfase met een hard schot de lat, maar de openingstreffer kwam op naam van de 37-jarige Goran Pandev die in de extra tijd van de eerste helft de 0-1 binnengleed.

Er moest voor 'die Mannschaft' een strafschop aan te pas komen om op gelijke hoogte te komen. Ilkay Gündogan nam de 1-1 voor zijn rekening. Een ommekeer in de wedstrijd werd dat echter niet, hoewel Joshua Kimmich en Timo Werner daarna dicht bij de 2-1 waren.

Eljif Elmas bracht de gasten na goed voorbereidend werk van Arijan Ademi in de 82ste minuut opnieuw op voorsprong en dat was meteen ook voldoende voor drie punten.

Eljif Elmas heeft Noord-Macedonië op 2-1 gezet

Armenië, dat thuis dankzij twee treffers in de slotfase met 3-2 won van Roemenië, is met de volle buit uit drie wedstrijden de verrassende koploper. Noord-Macedonië en Duitsland volgen met zes punten.

Engeland klopt Polen

Engeland won op Wembley de topper tegen Polen en is nog zonder puntenverlies in groep I. Het duel dat onder leiding stond van scheidsrechter Björn Kuipers eindigde in 2-1.

De Polen moesten het stellen zonder Robert Lewandowksi, die met 47 doelpunten aan een bijzonder productief seizoen bezig is. De spits van Bayern München staat door een knieblessure de komende weken aan de kant.

De thuisploeg kwam op 1-0 dankzij een penalty van Harry Kane, die daarmee zijn 34ste interlandgoal liet aantekenen. Na de pauze zocht Polen wat nadrukkelijker de aanval op en kort nadat Kuipers een Engelse handsbal in het eigen strafschopgebied onbestraft had gelaten, schoot John Stones de gasten ongewild te hulp.

De Engelse verdediger John Stones baalt na zijn flater

De verdediger van Manchester City verspeelde de bal aan Jakub Moder, die na een één-twee met oud-Ajacied Arek Milik de buitenkans benutte. Het was voor Nick Pope, die zijn zevende interland afwerkte, pas zijn eerste tegentreffer als doelman van Engeland.

Stones kreeg tot zijn geluk de kans zijn flater goed te maken. Hij legde vijf minuten voor tijd een hoekschop met het hoofd terug op Harry Maguire, die hard uithaalde: 2-1.

Polen zakte door de nederlaag naar de vierde plaats in de groep, waarin Hongarije nu met zeven punten de voornaamste belager van Engeland is.

Kleine zege Frankrijk

Wereldkampioen Frankrijk had het erg lastig bij Bosnië en Herzegovina, dat in de eerste helft de beste kansen kreeg maar telkens op doelman Hugo Lloris stuitte. Na de pauze bezweek de thuisploeg alsnog. Antoine Griezmann zette de Fransen na een uur met een kopbal op 0-1. En daar bleef het bij in Sarajevo.

Antoine Griezmann viert zijn 0-1

In dezelfde groep F kreeg Oekraïne, dat tijdens het komende EK de eerste tegenstander van het Nederlandse elftal zal zijn en vorige week nog 1-1 speelde in Frankrijk, bezoek van Kazachstan. Roman Jaremtsjoek schoot de thuisploeg halverwege de eerste helft naar 1-0. Na de pauze zorgde Serikzan Moezjikov voor de gelijkmaker.

Denemarken deelt pak slaag uit

Oostenrijk, de derde tegenstander van Nederland op het EK in de groepsfase, kreeg in Wenen een pak slaag van Denemarken. Na een 0-0 ruststand liepen de gasten, onder meer dankzij twee treffers van Andreas Skov Olsen, weg naar 0-4.

De Denen gaan in groep F aan kop met negen punten. Schotland volgt op vier punten achterstand, terwijl Oostenrijk en Israël al een achterstand van vijf punten hebben.