Donny van de Beek en Frenkie de Jong
NOS Voetbal

De staat van Oranje: veelvraat Frenkie de Jong en zorgenkind Van de Beek

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

Voor Oranje begint woensdag de kwalificatie voor het WK voetbal en tegelijkertijd worden de contouren van de selectie voor het EK deze zomer zichtbaar. Wat is 79 dagen voor het EK voetbal de staat van onze internationals?

Van de fitte spelers is Donny van de Beek het grootste zorgenkind van Oranje. Van de groep voor de komende interlands tegen Turkije, Letland en Gibraltar maakte de 23-jarige middenvelder de minste minuten in het kalenderjaar 2021.

Bij Manchester United moet hij het al het hele seizoen hebben van schaarse invalbeurten. Bovendien was hij dit jaar even geblesseerd. Perspectief op meer speeltijd is er nog niet voor de ex-Ajacied op Old Trafford.

Van de Beek behoudt tot nu toe het vertrouwen van bondscoach Frank de Boer en dat geldt ook voor Steven Bergwijn. De aanvaller zit bij Tottenham Hotspur in min of meer in hetzelfde schuitje als Van de Beek.

Een basisplaats heeft Bergwijn nog niet in Londen en met onder meer de sportieve opmars van Gareth Bale bij de Spurs daalden de speelkansen van de Nederlandse international.

Minste minuten Oranje-internationals in clubverband kalenderjaar 2021

Speler Club Minuten
Donny van de Beek Manchester United 358
Jasper Cillessen Valencia 450
Steven Bergwijn Tottenham Hotspur 643
Ryan Babel Galatarasay 695
Patrick van Aanholt Crystal Palace 765

Voor Jasper Cillessen en Maarten Stekelenburg ging de zon juist weer schijnen in 2021. Beide doelmannen speelden in de eerste seizoenshelft geen seconde. Maar de 31-jarige Cillessen keerde terug van blessureleed en heroverde zijn plaats onder de lat bij Valencia.

Ook voor de 38-jarige Stekelenburg was er goed nieuws. Hij profiteerde van de dopingschorsing van Andre Onana, werd weer eerste keeper van Ajax 1 en keerde na afwezigheid van drieënhalf jaar terug in de Oranjeselectie.

Missen EK zou hard gelag voor Babel zijn

Dan Ryan Babel. Dit kalenderjaar kwam hij al zeventien keer in actie voor Galatarasay, maar zijn speelduur is beperkt. Hij moet het vooral hebben van invalbeurten.

De 34-jarige aanvaller was een favoriet van de vorige bondscoach, Ronald Koeman, en krijgt ook de steun van De Boer. Voor Babel zou het eventueel missen van het EK gezien zijn bijdrage aan de wederopstanding van Oranje in de afgelopen jaren een hard gelag zijn.

Ryan Babel ligt goed in de groep bij Oranje

"Ryan is multifunctioneel en ervaren", zei De Boer dinsdag. "Zeer gewaardeerd, niet alleen door mij, maar ook door de spelers. Hetzelfde geldt voor Donny. Hij is mijn topscorer. Natuurlijk baart hun situatie mij zorgen. Laten we hopen dat ze de komende tijd weer veel aan spelen toekomen."

Meeste speeltijd voor Frenkie de Jong

Over Frenkie de Jong hoeft De Boer geen twijfels te hebben. Met FC Barcelona steekt hij momenteel in blakende vorm. Wat betreft speeltijd steekt De Jong met kop en schouders boven de andere internationals uit.

Je kunt je zelfs afvragen of De Jong tegen het einde van een zwaar seizoen met FC Barcelona nog energie heeft voor het EK. De middenvelder speelde dit kalenderjaar al 21 wedstrijden voor Barça, inclusief vier verlengingen.

De Jong kwam in totaal tot 1.929 minuten in 2021, met afstand de meeste speeltijd van alle internationals, op gepaste afstand gevolgd door Marten de Roon en Davy Klaassen.

Meeste minuten Oranje-internationals in clubverband kalenderjaar 2021

Speler Club Minuten
Frenkie de Jong FC Barcelona 1.929
Marten de Roon Atalanta 1.651
Davy Klaassen Ajax 1.502
Tim Krul Norwich City 1.440
Ryan Gravenberch Ajax 1.466

Frank de Boer gebruikte in zijn zes interlands tegen Bosnië en Herzegovina (2x), Polen, Italië, Mexico en Spanje in totaal 25 spelers. Alleen Hans Hateboer, Luuk de Jong, Stefan de Vrij en Georginio Wijnaldum deden in al die wedstrijden mee.

In totaal selecteerde De Boer 37 spelers. Voor de komende WK-kwalificatieduels met Turkije, Letland en Gibraltar riep hij 24 spelers op, onder wie debutant Jeremiah St. Juste en oude bekende Stekelenburg. Wie zijn de afwezigen?

De afwezigen

Waar Memphis Depay voor het in 2020 beoogde EK nog een vraagteken was, is de grote vraag voor 2021 of aanvoerder Virgil van Dijk het toernooi haalt. Liverpool-coach Jürgen Klopp noemde het "onwaarschijnlijk" dat zijn verdediger op tijd fit zal zijn om in juni de aanvoerdersband van Oranje te dragen.

Van Dijk werkt momenteel hard aan zijn herstel van een gescheurde voorste kruisband in de rechterknie.

In de komende interlands moet Oranje het ook stellen zonder een andere topverdediger. Stefan de Vrij van Internazionale liep corona op. Nathan Aké nadert na afwezigheid vanwege een spierblessure zijn rentree bij Manchester City. De linkspoot heeft dus nog tijd om in vorm te raken voor het EK.

Voor Hans Hateboer is een rentree verder weg. De rechtsback van Atalanta kampt met enkelklachten.

De Boer en Wijnaldum over Van Dijk: 'Zou verdrietig zijn als hij EK niet haalt'

Daarmee zijn de vier grote afwezigen van dit moment in de selectie wel genoemd. Vier verdedigers dus. De overige spelers die eerder wel een plek in de selectie kregen van De Boer ontbreken om andere redenen.

Justin Bijlow (Feyenoord), Sven Botman (OSC Lille) en Teun Koopmeiners (AZ) gaan met Jong Oranje naar het jeugd-EK en Marco Bizot (AZ), Joël Drommel (FC Twente), Mohamed Ihattaren (PSV), Quincy Promes (Spartak Moskou), Kevin Strootman (Olympique Marseille) en Tonny Vilhena (Krasnodar) zijn gepasseerd.

Outsiders

Javairô Dilrosun (Hertha BSC), Pablo Rosario (PSV), Perr Schuurs (Ajax), Daley Sinkgraven (Bayer 04 Leverkusen) en Wout Weghorst (VfL Wolfsburg) zaten al in een voorselectie onder De Boer, maar kregen nog geen definitieve oproep.

Het ontbreken van Weghorst in de huidige selectie riep gezien zijn prestaties in de Bundesliga de meeste vraagtekens op bij voetbalanalisten. En ook bij de spits van Wolfsburg zelf.

"Ik moet ook eerlijk zeggen: dit was verreweg de moeilijkste beslissing die ik moest nemen", zei De Boer hier dinsdag over. "Uiteindelijk heeft Luuk me nooit teleurgesteld."

De Boer verklaart afwezigheid Weghorst: 'Luuk heeft me nooit teleurgesteld'

Met genoemde internationals uit selecties en voorselecties zijn er al met al 42 spelers die op zijn minst in beeld zijn bij De Boer. Het lijkt logisch dat uit deze groep ook de 23 namen komen voor de EK-selectie. Of De Boer moet nog met een verrassing komen.

Voor Davy Pröpper is het hopen dat hij de komende maanden gevrijwaard blijft van blessures. Onder Koeman was de 29-jarige middenvelder een vaste waarde, maar door blessureleed raakte hij uit beeld. De speler van Brighton & Hove Albion is inmiddels fit.

Ook rechtsback Rick Karsdorp mag nog hopen en kan zijn vorm bij AS Roma laten zien tegen Ajax in de Europa League. Andere outsiders met interlands achter hun naam: Anwar El Ghazi (Aston Villa), Arnaut Danjuma Groeneveld (Bournemouth) en Jeroen Zoet (Spezia).

Wat heeft Jong Oranje te bieden?

Die eventuele outsider in de EK-selectie kan ook uit Jong Oranje komen. Voor de spelers van die ploeg biedt hun komende eindtoernooi een ideaal podium om zich te tonen. Denk niet alleen aan de al eerder opgeroepen Koopmeiners, maar ook aan eenmalig international Myron Boadu (AZ), tweevoudig international Justin Kluivert (RB Leipzig), Cody Gakpo (PSV) en Noa Lang (Club Brugge).

Genoeg te kiezen voor De Boer richting het EK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl