Maarten Stekelenburg ANP
EK voetbal

Doelman Maarten Stekelenburg en verdediger Jeremiah St. Juste zijn de opvallendste namen in de 24-koppige selectie van bondscoach Frank de Boer voor de komende interlandperiode van het Nederlands elftal.

De 38-jarige Stekelenburg speelde in november 2016 zijn laatste interland in en tegen Luxemburg (1-3).

Oranje begint eind deze maand met de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar met wedstrijden tegen Turkije, Letland en Gibraltar.

NOS

"Ik heb Maarten Stekelenburg bij de groep gehaald, zodat ik hem tien dagen aan het werk kan zien. Nu gaat het om WK-kwalificatie, maar uiteraard kijken we verder dan alleen deze week", lichtte De Boer zijn keuze toe. Hij voegt eraan toe dat ook AZ-doelman Marco Bizot in beeld blijft.

De Boer had Stekelenburg, die bij Ajax een basisplaats heeft sinds de dopingschorsing van eerste keeper André Onana, ook al opgenomen in de voorlopige selectie. De 58-voudig international maakte in oktober 2017 voor het laatst deel uit van de Oranjeselectie.

Terug naar WK 2010: Stekelenburg redt Oranje met prachtsave tegen Brazilië Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

St. Juste vaste waarde

De 24-jarige St. Juste is sinds zijn overstap van Feyenoord naar FSV Mainz, medio 2019, een vaste waarde bij de Duitse Bundesligaclub. De verdediger speelde dit seizoen 25 en van 27 officiële wedstrijden van Mainz en werd in zijn gespeelde duels nooit gewisseld.

Donderdag moest Stefan de Vrij zich afmelden voor Oranje. De verdediger van Internazionale is positief getest op het coronavirus en zit in thuisquarantaine.

"We moeten kijken hoe zich dat ontwikkelt en of Stefan mogelijk later nog kan aansluiten. Dat zullen we echt moeten afwachten", aldus De Boer. "Met Jeremiah St Juste, die rechtsback en rechts in het centrum kan spelen, heb ik een goede vervanger. Het is mooi voor hem dat hij zijn debuut in de selectie kan maken."

Natuurlijk ken ik de verhalen rond Quincy Promes, maar voor mij geldt maar één ding: je bent in Nederland onschuldig totdat het tegendeel bewezen is.

Frank de Boer

De Vrij, Quincy Promes (Spartak Moskou), Marco Bizot (AZ), Kevin Strootman (Genoa CFC), Joël Drommel (FC Twente), Tonny Vilhena (FC Krasnodar) en Wolfsburg-spits Wout Weghorst zaten wel in de voorselectie, maar hebben de definitieve selectie niet gehaald.

"We zitten nu kort voor het EK. Dat betekent dat alle spelers uit de voorlopige selectie bij ons in beeld blijven, ook al zitten ze nu niet bij de definitieve groep. Dat geldt bijvoorbeeld voor Quincy Promes, die ik nu niet geselecteerd heb. De concurrentie op zijn positie is groot en ik kies op dit moment voor anderen", laat De Boer verder weten.

"Natuurlijk ken ik de verhalen rond hem", verwijst de bondscoach naar het steekincident waarbij Promes betrokken zou zijn geweest. "Maar voor mij geldt maar één ding: je bent in Nederland onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. Dus ik behandel hem net zoals alle anderen."

Steven Bergwijn en Quincy Promes (rechts) tijdens Nederland-Polen op 4 september 2020 ANP

Nederland begint de WK-kwalificatie volgende week woensdag (24 maart) met een uitwedstrijd tegen Turkije. Daarna volgen confrontaties met Letland (zaterdag 27 maart in Amsterdam) en Gibraltar (dinsdag 30 maart in Gibraltar).

De spelers van het Nederlands elftal komen na het weekend bijeen in Zeist.

STER reclame