Memphis Depay bij Oranje
NOS Voetbal

De Boer niet bang om van 'lijn Koeman' af te wijken: 'Nu gewoon 'lijn De Boer''

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

Op de dag van zijn zesde interland als bondscoach is duidelijk dat bondscoach Frank de Boer al meer zijn stempel drukt op Oranje dan zijn eerste woorden deden vermoeden. Verrassende keuzes, harde beslissingen, verschillende systemen. "De Boer 1.0", noemde hij het vorige week met een knipoog.

De KNVB wilde met de keuze voor De Boer vooral de 'lijn Koeman' voortzetten en ook de nieuwe bondscoach gaf aan het hoogstens op details anders te gaan doen. Inmiddels is duidelijk dat De Boer niet bang is van de 'lijn-Koeman' af te wijken. "Het is vanaf nu gewoon de lijn De Boer", zei hij.

Het begon al bij de eerste interland tegen Mexico. Waar Koeman meestal koos voor een systeem met één centrale aanvallende middenvelder en twee controleurs, speelde Oranje met één controleur (Teun Koopmeiners) en twee aanvallende middenvelders (Donny van de Beek en Georginio Wijnaldum) schuin voor zich.

Achteraf bleek dat dit niet helemaal de bedoeling was van De Boer, maar zo stond het wel. Het door Koeman gekoesterde flexibele 4-3-3-systeem ging uit tegen Italië zelfs overboord.

De Boer koos voor een systeem met vijf verdedigers en nam daarmee, nog zonder zege op zak, een behoorlijk risico. Met een 1-1 gelijkspel haalde hij min of meer zijn gelijk.

Luuk de Jong in het duel met Bosnië

Tegen Spanje en Bosnië en Herzegovina viel De Boer weer terug op het onder Koeman vertrouwde systeem met de punt naar voren op het middenveld, met in de laatste wedstrijd Wijnaldum weer in zijn favoriete rol als nummer tien.

Het meest opvallend onder het bewind van De Boer tot nu toe is de basisplaats van Luuk de Jong in de spits, waar Memphis Depay onder Koeman de vaste centrale man was en had laten zien die rol met verve te kunnen vervullen. Tegen Bosnië liet Depay zien ook vanaf links belangrijk te kunnen zijn bij Oranje.

Harde keuzes

Kevin Strootman was een vaste waarde in de selectie van Koeman. Het abonnement van de 30-jarige middenvelder op een oproep kwam in november ten einde onder De Boer.

"Ik heb tijdens het vorige trainingskamp al met hem gesproken en ik belde hem twee dagen geleden", lichtte De Boer toe. "Zijn situatie bij Marseille is niet rooskleurig. Hij heeft in tien wedstrijden misschien een helft gespeeld. Dat is niet goed voor het Nederlands elftal, maar zeer zeker niet goed voor hem. Dan kies ik voor andere mensen."

Juni 2019: Kevin Strootman met Oranje in Portugal

Debutanten Teun Koopmeiners en Owen Wijndal stelden niet teleur en bieden Oranje meer opties richting het EK. Bij afwezigheid van Strootman en ook de geblesseerde Marten de Roon haalde De Boer Ajax-middenvelder Davy Klaassen terug.

"Hoe hij zich op dit moment manifesteert bij Ajax ziet er gewoon heel goed uit", zei De Boer. "Davy is voor mij een logische vervanger voor De Roon, ook omdat Leroy Fer nog geblesseerd is."

Klaassen maakte in oktober 2017 voor het laatst deel uit van de spelersgroep van het Nederlands elftal en kreeg daarna geen uitnodiging meer van Koeman. Klaassen betaalde het vertrouwen terug met een goede invalbeurt na rust tegen Spanje en een goed basisoptreden tegen Bosnië.

In Chorzow tegen Polen zal opnieuw een andere basiself op het veld staan. 'Frisse benen', noemde De Boer het, die rekening wil houden met de intensiteit en belastbaarheid van zijn spelers. Ook dat is de lijn De Boer. De Boer 1.0.

Bondscoach Frank de Boer blikt vooruit op het duel met Polen:

De Boer wijzigt opstelling: 'Zitten zeker paar frisse benen bij'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl