Sven Botman
NOS Voetbal

Van Zlatan tot Frank de Boer, de besefmomentjes vliegen Botman om de oren

Op het veld is het vaak een stoïcijnse blik, maar daarbuiten straalt Sven Botman momenteel. En geef hem eens ongelijk. "Het gaat goed met me, ja", geeft hij toe.

Ga maar na. Hij is twintig jaar, heeft net de stap naar het buitenland gemaakt, is in korte tijd onbetwiste basisspeler geworden en staat in Frankrijk op de tweede plaats met zijn club Lille OSC.

En daar kwam de oproep voor Oranje deze week nog bovenop. Botman meldde zich donderdag als vervanger van de geblesseerde Nathan Aké.

Botman: 'Mooi om tegenover Ibrahimovic te staan'

"Bij een nieuwe club ben je in het begin toch altijd even benieuwd hoe het gaat, of je snel je plek kunt veroveren, hoe het systeem werkt. Die fase ben ik nu voorbij. Ik zit in een lekker ritme en geniet er volop van", vertelde de verdediger eerder deze week nog vanuit het trainingskamp van Jong Oranje.

De statistieken liegen niet. Van de tien duels die Lille tot nu toe speelde, stond Botman tien keer in de basis en speelde hij tien keer de hele wedstrijd uit. Die prestaties vielen dus ook op bij Frank de Boer, de bondscoach van het 'grote' Oranje.

De Boer heeft Botman in vizier

"Er kloppen heel veel jonge talenten op de deur", zei De Boer afgelopen week over de verdediger. "Botman speelt gewoon elke wedstrijd sinds hij zijn contract bij Lille heeft getekend."

Toen Botman net naar Frankrijk vertrokken was, gingen we bij hem langs voor een reportage.

Opeens is Botman acht miljoen euro waard: 'Echt even wat anders'

Botman kreeg de uitspraken van de bondscoach uiteraard mee. "Normaal ben ik niet heel veel met zulke dingen bezig, maar als Frank de Boer zoiets zegt, dan krijg je wel even een besefmomentje hoe mooi dat is."

"Het is ook bijzonder hoe snel het zo gaat", aldus Botman, die wel met beide benen op de grond blijft staan. "Ik ben ook een jongen die denkt: we zien het wel, we gaan gewoon lekker door."

In duel met Zlatan

Over besefmomentjes gesproken. Vorige week donderdag had Botman er nog zo een. In de Europa League won hij met Lille met 3-0 bij AC Milan. Zijn directe tegenstander dat duel? Zlatan Ibrahimovic, de bijna twee keer zo oude superster.

Zlatan Ibrahimovic is Sven Botman de baas en kopt

"Ik heb hem vaak op televisie gezien en dan sta je er ineens tegenover. Hij is belachelijk groot eigenlijk als je hem in het echt ziet! Dat verbaasde me. Hij is even groot als ik, maar dan nog een stuk breder. Het zijn mooie dingen die ik nu meemaak..."

En dat terwijl zijn toekomst een halfjaar geleden nog in Amsterdam leek te liggen. Ajax haalde hem terug na een verhuurperiode bij sc Heerenveen. Maar toen was daar plots de interesse vanuit Frankrijk.

Ajax versus Lille

Nog voordat Botman het Ajax-shirt in een competitieduel had aangetrokken, tekende hij een vijfjarig contract bij Lille, dat acht miljoen euro voor hem over had. Hoe liggen de verhoudingen tussen die twee clubs?

"Ajax is in Nederland natuurlijk oppermachtig en in elke wedstrijd dominant. In Frankrijk is Lille na PSG één van de vele goede teams. Hier zie je ook veel verschillende speelstijlen. Niet elke wedstrijd is hetzelfde. Bij Ajax wel, daar weet je dat je de bal hebt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl