EPA
NOS Voetbal

Oranje bindt op EK ook strijd aan met het Noord-Macedonië van Pandev

Noord-Macedonië heeft zich dankzij een 1-0 zege op Georgië voor het eerst in de historie geplaatst voor het EK. En daarmee is voor het Nederlands elftal duidelijk geworden wie de derde en laatste tegenstander is in de groepsfase van het eindtoernooi, volgend jaar zomer. Behalve Noord-Macedonië treft Oranje ook Oekraïne en Oostenrijk in groep C.

Het duel tussen Georgië en Noord-Macedonië in een lege Dinamo Arena in Tbilisi was de finale van Pad D, de Nations League-route naar het EK voor de allerkleinsten van Europa. Uitgerekend veteraan Goran Pandev schoot zijn land naar de winst.

De 37-jarige sterspeler van het team rondde in de 56ste minuut een flitsende combinatie door het centrum via Eljif Elmas en Ilija Nestorovski af.

Pro Shots
Noord-Macedonië viert de goal van Goran Pandev

Georgië was niet in staat Noord-Macedonië daarna in problemen te brengen en de beste kansen waren zelfs voor de bezoekers. Bij het thuisland deden oud-Vitesse-spelers Goeram Kasjia en Valeri Kazaisjvili de hele wedstrijd mee. Hun Europese droom viel echter in duigen.

Voor Pandev en co wordt de droom volgend jaar juist realiteit. Huilend stortte de matchwinnaar, die met 114 interlands recordinternational is van Noord-Macedonië, na afloop ter aarde.

'Horen eindelijk bij Europa'

NOS-verslaggever Vlado Veljanoski, geboren en getogen in Macedonië, vertelde bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 hoe belangrijk deze prestatie is voor het land. "Mijn zwager zei: 'we horen nu eindelijk bij Europa'. En mijn schoonmoeder veerde helemaal op. Iedereen is dolgelukkig."

Op 21 juni is Noord-Macedonië in Amsterdam de tegenstander van Oranje in het derde groepsduel.

NOS
Play-offs EK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl