Bert van Marwijk en Frank de Boer op het WK 2010 in Zuid-Afrika
NOS Voetbal

Van Marwijk heeft alle vertrouwen in De Boer: 'Hij kan spelers beter maken'

"Ja, natuurlijk heb ik hem een felicitatie-appje gestuurd", zegt Bert van Marwijk zonder aarzeling. "Kort, zoals altijd. Gefeliciteerd, veel succes en ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken."

Woensdagavond maakte de KNVB bekend dat Frank de Boer tot en met het WK 2022 de bondscoach van het Nederlands elftal is. Dat is tien jaar nadat hij als assistent van Van Marwijk in Zuid-Afrika in de WK-finale op de bank had gezeten. Nederland haalde de finale, maar greep net naast de eindzege na een 1-0 nederlaag tegen Spanje.

"Ik nam Frank in 2008 omdat hij in het veld als voetballer al een leider was. Iemand die het elftal vanuit zijn positie in de achterste linie aanstuurde. Bovendien las ik wat interviews met hem, waarin hij zinnige dingen zei over voetbal. En ik trof hem op een vakantieadres, waar we een paar uur gesproken hebben over voetbal", zegt Van Marwijk in een uitgebreid gesprek op NOS Radio 1 bij Langs de Lijn En Omstreken.

"Hij was toen een jaar of veertig. Hij kon al voldoende afstand bewaren van die generatie voetballers, maar stond wel zo dichtbij dat er veel respect voor hem was. Dat gold trouwens ook voor Phillip Cocu, mijn andere assistent."

Bloedgroepen

Bijkomend voordeel was dat Van Marwijk zo de drie dominante bloedgroepen in het Nederlandse voetbal verenigde: De Boer maakte de gloriejaren van Ajax mee, Cocu vierde meerdere landstitels met PSV en zelf schonk Van Marwijk Feyenoord de UEFA Cup.

"Daar moet ik weer om lachen", schampert Van Marwijk. "Daar heb ik nooit bij stilgestaan. Pas toen ze mij daarmee confronteerden dacht ik: ja, dat klopt wel. Belangrijker vond ik de posities: Frank was verdediger, Phillip speelde op het middenveld en ik in de aanval."

Frank de Boer en Bert van Marwijk op het WK 2010

Als speler droeg De Boer liefst 112 keer het Oranje-shirt, alleen Wesley Sneijder en Edwin van der Sar speelden meer interlands. Bovendien hield hij als coach het hoofd koel in de Cruijff-revolutie en werd vier keer op rij kampioen met Ajax. Maar zijn laatste klussen bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United liepen uit op een mislukking.

'Frank maakt spelers beter'

Is hij de juiste keuze van de KNVB? "In mijn ogen wel, al kun je dat op voorhand nooit zeggen. Frank is nog een coach die spelers op het veld beter maakt. Daarin is hij heel erg goed. Daarbuiten komt er meer op je af. In onze tijd ging dat ook prima. Waarom het in Engeland, Italië en Amerika is misgegaan, kan ik niet beoordelen."

Frank de Boer en Bert van Marwijk in 2009

En dus moet Frank de Boer het Nederlands elftal op het EK van volgende zomer en het wereldkampioenschap van 2022 in Qatar (november en december) naar succes leiden. Zijn contract loopt tot en met het WK.

"De discussie over de bondscoach heeft lang geduurd en volgens mij heeft iedereen zich ermee bemoeid", verzucht Van Marwijk. "Als de KNVB een jonge coach voor de lange termijn wil, dan is Frank een heel goede keus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl