1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS VoetbalAangepast

Nederland naar het EK voetbal van 2020: wat is er al bekend?

Het was geen wervelende galashow die het Nederlands voetbalelftal op de mat legde in Noord-Ierland, maar na de 0-0 van zaterdag is het belangrijkste doel bereikt: kwalificatie voor het EK voetbal van 2020.

"Geweldig dat we erbij zijn", liet bondscoach Ronald Koeman direct optekenen. Maar hoe ziet dat eindtoernooi, het eerste voor Oranje sinds 2014, er precies uit?

Loting op 30 november

Om met het goede nieuws te beginnen: bij de loting op 30 november in Boekarest is al zeker dat Nederland in de groepsfase niet tegen landen als Italië, Engeland, Spanje en Duitsland zal spelen.

ANP
December 2016: KNVB-directeur Michael van Praag en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan onthullen EK-logo

Zelfs de specifieke groep waarin Nederland zal uitkomen is al bekend: groep C. Bovendien is zeker dat Oranje zijn drie poulewedstrijden allemaal in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam zal spelen. Ook is al duidelijk dat Oekraïne een van de tegenstanders zal worden.

Speeldata Oranje bekend

En ook de data waarop Nederland speelt staan al vast: 14, 18 en 22 juni.

Hoe het kan dat al die zaken al bekend zijn? Amsterdam is een van de twaalf speelsteden van het EK, dat ter ere van het zestigjarig bestaan van het toernooi niet in één of twee landen wordt afgewerkt, maar verspreid over heel Europa.

ANP
Johan Cruijff Arena

En de UEFA heeft de twaalf landen die een speelstad leveren voor het EK allemaal al verdeeld over de zes groepen voor het hoofdtoernooi. Naast Nederland heeft bijvoorbeeld ook Roemenië een plek in groep C toegewezen gekregen, omdat hoofdstad Boekarest een speelstad is.

Maar voordat Roemenië een tegenstander wordt van Nederland in groep C, moet dat land zich nog wel eerst kwalificeren via de play-offs, begin volgend jaar.

Hieronder de verdeling voor de groepsfase van het EK van 2020:

De twaalf gastlanden (vetgedrukte landen zeker van deelname)

A Italië Azerbeidzjan
B Rusland Denemarken
C Nederland Roemenië
D Engeland Schotland
E Spanje Ierland
F Duitsland Hongarije

Een verdere route ná de groepsfase van komende zomer is ook al uit te tekenen: mocht Oranje zijn groep C winnend afsluiten, dan is de achtste finale in het Hongaarse Boedapest en de kwartfinale in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

Mocht Oranje tweede worden in zijn groep, dan zijn Londen en München de speelsteden richting de laatste vier. De halve finales worden overigens gespeeld op Wembley in Londen, net als de eindstrijd van het EK op 12 juli 2020.

ANP
De Henri Delaunay beker

Maar eerst terug naar de kwalificatie. Twintig landen landen zijn nu inmiddels zeker: naast Nederland zijn dat België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, Spanje, Tsjechië, Turkije, Wales, Zweden en Zwitserland.

Dan resten nog vier plekken waar om gestreden zal worden via de play-offs.

Wit-Rusland op EK?

De kwalificatie voor deze play-offs wordt bepaald aan de hand van de Nations League-ranking. Deze ranglijst is voor de UEFA de basis om de zestien landen aan te wijzen die gaan strijden om de tickets. De bond maakt onderscheid in potten A, B, C en D.

De vier beste landen in elke pot strijden op 26 en 31 maart 2020 om één ticket. Het is een ingewikkelde verdeelsleutel, waarbij de resultaten van komende dinsdag ook nog meetellen, maar het is al wel duidelijk welke vier landen uit pot D gaan uitmaken wie er op het EK uit gaat komen: Georgië, Noord-Macedonië, Kosovo en Wit-Rusland, de nummer vier uit de EK-kwalificatiegroep van Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl