Judoka Tsjakadoea snel onderuit op WK Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor judoka Tornike Tsjakadoea hebben de wereldkampioenschappen in Tokio amper 5 minuten geduurd. De 22-jarige Fries met Georgische roots belandde al in zijn eerste partij in de klasse tot 60 kilogram op zijn rug.

Tsjakadoea, die begon met een bye, moest het in de tweede ronde afleggen tegen Davoed Mammadsoy uit Azerbeidzjan. De Nederlander zette vlak voor tijd een aanval in, maar die werd overgenomen. Vorig jaar bij de WK in Bakoe wist hij nog wel een partij te winnen.

Nederland was op de openingsdag niet vertegenwoordigd in de klasse tot 48 kg bij de vrouwen. De bond heeft zestien judoka's naar Tokio gestuurd.

Wereldtitel voor judoka's Tsjchvimiani en Bilodid Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De wereldtitel in de klasse van Tsjakadoea was voor de Georgiër Loechoemi Tsjchvimiani. De Europees kampioen troefde in de finale met ippon de Oezbeek Sjarafoeddin Loetfillajev af. Beiden veroverden niet eerder een WK-medaille.

Japanners

De Japanse favorieten in deze klasse stelden hun fans teleur. Naohisa Takato, de wereldkampioen van 2013, 2017 en 2018, ging in de kwartfinales onder uit tegen Loetfillajev. Ryuju Nagayama sneuvelde in de halve finales. Nagayama won nog wel brons. Hij versloeg Takato.

Bij de vrouwen ging de wereldtitel in de klasse tot 48 kilogram opnieuw naar Daria Bilodid. De Oekraïense won in een herhaling van de WK-finale van 2018 met waza-ari van de Japanse Funa Tanaki. De Aziatische was wereldkampioene in 2017.

STER reclame