Marhinde Verkerk en Guusje Steenhuis wonnen vorig jaar bij de WK judo brons en zilver
NOS Sport

WK judo op heilige én olympische judogrond: 'Nederland hoort bij subtop'

De WK judo die zondag in Tokio beginnen zijn om meerdere redenen interessant. De hal waar de wereldtitels worden verdeeld, ademt judogeschiedenis, maar het is ook de plaats waar volgend jaar de olympische medailles te verdienen zijn. En hoe staan de Nederlandse judoka's ervoor met het oog op die Spelen?

Vijf vragen aan NOS-verslaggever en judocommentator Kees Jongkind, die in Tokio is om de verrichtingen van de Nederlandse ploeg te volgen.

Wat maakt deze judohal, de Nippon Budokan, zo bijzonder?
"Dit wordt echt gezien als heilige judogrond. In deze hal, die gebouwd werd voor de Spelen van 1964, werd Anton Geesink als eerste niet-Japanner olympisch kampioen. Als hij die gouden medaille niet had gewonnen, was judo waarschijnlijk een regionale sport gebleven. De winst van Geesink bij de zwaargewichten betekende dat judo toch een mondiale sport kon worden. In 1972 werd judo definitief opgenomen in het olympische programma."

"Alle judoka's die in deze hal komen, zijn dus schatplichtig aan Geesink. Er wordt tijdens dit toernooi ook veel aandacht aan hem besteed. Zijn vrouw en zoon, Anton junior, zijn ook aanwezig."

1964: Anton Geesink houdt de Japanner Kaminaga in de houdgreep en wint als eerste niet-Japanner olympisch goud

Ook de sfeer in de Nippon Budokan is bijzonder, weet Jongkind. "Ik ben in 2010 ook in Japan geweest voor de WK. Je weet niet wat je meemaakt. Iedereen die daar op de tribune zit kan judoën, want het is onderdeel van het schoolsysteem. Mensen raken enorm geïnspireerd door het publiek, het zijn allemaal kenners."

"Je komt als niet-Japanse judoka tegen een enorme overmacht te staan. Je moet wel sterk in je schoenen staan om daar tegen te kunnen, ook als scheidsrechter. Japan gaat echt een stempel drukken. Ze gaan alleen bij de mannen al uit van vier gouden medailles."

Hoe belangrijk zijn deze WK met het oog op de Spelen van volgend jaar?
"De WK leveren de meeste punten op voor de wereldranglijst, dus hier kun je een enorme slag slaan. De vijf beste resultaten per jaar tellen. Als je op de WK een geweldig resultaat haalt, valt je slechtste prestatie dus af. De maandag na dit toernooi zul je zien dat er enorme sprongen worden gemaakt op de wereldranglijst. Met een goed WK-resultaat ben je eigenlijk al op de Spelen."

Wat worden de interessantste gevechten op deze WK?
"In de klasse onder 70 kilo ben ik heel benieuwd hoe Kim Polling het gaat doen. Ze heeft een hernia-operatie moeten ondergaan en heeft daarna veel moeite gehad om het 'judogevoel' weer terug te vinden. Polling heeft een hele geschiedenis met met stress en angst op WK's. De verwachtingen zijn nu niet zo hoog, dus misschien kan dat in haar voordeel zijn."

"In dezelfde klasse komt Sanne van Dijke uit. Zij staat hoger op de wereldranglijst, maar in principe is Polling toch de nummer één. Voor Polling is het belangrijk dat ze haar niveau haalt, want anders staat Van Dijke natuurlijk te trappelen om naar Tokio te gaan."

Guusje Steenhuis (links) duelleert met Marhinde Verkerk in de halve finales van de Europese Spelen (juni 2019): Steenhuis wint, maar verliest later de finale

"In de klasse tot 78 kilogram heb ik een uitroepteken achter Guusje Steenhuis gezet. Haar verwacht ik écht. Zij hoort gewoon bij de wereldtop en heeft zich enorm opgeladen voor deze WK. Ze wil natuurlijk ook definitief afstand nemen van Marhinde Verkerk, die in dezelfde gewichtsklasse uitkomt. Guusje en Marhinde wonnen vorig jaar allebei een WK-medaille, zilver en brons. Dat zou zomaar weer kunnen."

Zwaargewichten

"Bij de mannen is de strijd bij de zwaargewichten interessant. Henk Grol en Roy Meyer komen voor Nederland uit in die klasse, maar de Georgische Guram Tushishvili heerst nu bij de zwaargewichten. Maar met een goede dag en een gelukkige loting kunnen ze allebei een medaille winnen."

Henk Grol (tweede van rechts) won in juni op de Europese Spelen brons, Guram Tushishvili werd Europees kampioen

"Het gevecht tussen Meyer en Grol om dat ene olympische ticket is ook mooi. Ze zijn er allebei van overtuigd dat ze volgend jaar mee gaan doen op de Spelen. Grol heeft gezegd: 'ik wil afscheid nemen op de plek waar Geesink goud heeft gewonnen'. Meyer roept: 'ik ben beter op dit moment'. Het hangt erom, want ze staan heel dicht bij elkaar op de wereldranglijst."

Hoe staat het Nederlandse judo ervoor?
"Ik zou het heel knap vinden als Nederland de doelstelling van twee medailles haalt. Het is een pre-olympisch jaar, iedereen knokt voor zijn leven."

"En Nederland hoort bij de subtop. Judo is echt een wereldsport. Er zijn bijna geen makkelijke tegenstanders. Japan, Frankrijk, Rusland, Georgië bij de mannen... die landen zijn toch echt beter dan Nederland."

"Voorheen zijn er WK's zijn geweest waar de gouden medailles niet aan te slepen waren. In 2005 werden Edith Bosch, Guillaume Elmont en Dennis van der Geest wereldkampioen. Those were the days... Maar dat was ook wel een na-olympisch jaar...

Dennis van der Geest in 2005 in zijn gouden partij tegen de Rus Tmenov

Het is inmiddels tien jaar geleden dat Nederland met Marhinde Verkerk voor het laatst een wereldkampioen afleverde. "Maar er zijn best wel grote talenten", zegt Jongkind. "Ik vind Frank de Wit een enorm talent, Tornike Tsjakadoea komt nu rustig op, Simeon Catharina is een groot talent. Maar het zou me verbazen als ze er nu al staan."

Zijn er dan wel Nederlandse medaillekandidaten voor de Olympische Spelen?
"Guusje Steenhuis. Daarvan durf ik wel te zeggen dat ze voor goud gaat. Zij is de enige die constant is. De rest zegt ook voor goud te gaan, maar of dat zo reëel is, dat weet ik niet."

Anicka van Emden is de laatste medaillewinnaar op de Spelen namens Nederland. Zij veroverde in 2016 in Rio brons. Jongkind is richting Tokio gematigd optimistisch.

"Ik denk wel dat er medailles in zitten. Het is misschien ook wel makkelijker om op de Spelen een medaille te winnen dan op een WK. Want alle grote judolanden hebben bij de WK in de meeste categorieën twee deelnemers; dat heb je op de Spelen niet."

"Er doen op de WK dus veel meer Japanners mee dan straks op de Olympische Spelen. Dat schept mogelijkheden voor volgend jaar."

Nederlanders in actie op de WK judo

plaats op wereldranglijst
zo. 25 augustus Tornike Tsjakadoea (-60 kg) 12
di. 27 augustus Sanne Verhagen (-57 kg) 31
woe. 28 augustus Frank de Wit (-81 kg), Juul Franssen, Sanne Vermeer (-63 kg) De Wit 3, Franssen 5, Vermeer 8
do. 29 augustus Kim Polling, Sanne van Dijke (-70 kg), Noël van 't End, Jesper Smink (-90 kg) Polling 20, v. Dijke 9, v. t' End 10, Smink 19
vrij. 30 augustus Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78 kg), Michael Korrel, Simeon Catharina (-100 kg) Steenhuis 2, Verkerk 8, Korrel 4, Catharina 35
za. 31 augustus Tessie Savelkouls (+78 kg), Henk Grol, Roy Meyer (+100 kg) Savelkouls 19, Grol 10, Meyer 8
zo. 1 september mixteams

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl