NOS Sport

Volleybalsters troeven Azerbeidzjan met 3-0 af op EK

Volleybalsters boeken ruime EK-zege op Azerbeidzjan

De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun tweede duel in de groepsfase van het Europees kampioenschap gewonnen. Na de 3-0 winst op Roemenië volgde zondag een overwinning met dezelfde setstanden op Azerbeidzjan, op papier de lastigste concurrent in de groep. De setstanden waren 25-15, 25-23 en 25-23.

Twee jaar geleden op het EK in Azerbeidzjan bleek het gastland een hele lastige opponent. Oranje won destijds in de halve finales met 3-2. In Boedapest was er aanvankelijk weinig te zien van de kwaliteiten aan Azerbeidzjaanse kant.

Bekijk hieronder interviews na afloop met bondscoach Jamie Morrison en Robin de Kruijf.

Nederland, met als basis Britt Bongaerts, Lonneke Slöetjes, Robin de Kruijf, Yvon Beliën, Nika Daalderop en Anne Buijs, overrompelde aan de hand van spelverdeelster Bongaerts de tegenstander. Via 4-1 en 9-5 liep Oranje uit naar een groot gat: 20-10. Azerbeidzjan stapelde fout op fout en de eerste set ging in rap tempo naar Nederland: 25-15.

In de tweede set spartelde Azerbeidzjan een stuk feller tegen, kwam het zelfs twee keer op voorsprong van een punt. Maar naarmate de set vorderde kreeg Oranje weer grip. Bij 16-15 sloeg de ploeg van Morrison een beslissend gat, onder meer door een voortreffelijk blok van Yvon Beliën. Via 19-15 en 23-19 pakte Nederland de tweede set: 25-23.

Nederland zet tandje bij

In de derde set nam Azerbeidzjan aanvankelijk het initiatief, maar Nederland zette een tandje bij. Bij 15-10 leek er niets meer aan de hand, maar Azerbeidzjan rechtte de rug. Het werd 16-14 en 17-16. Aanvallend lukte er even niets aan Oranje-kant. Een time-out volgde.

De Nederlandse volleybalsters

Azerbeidzjan kwam langszij en Morrison haalde Anne Buijs even naar de kant. Het bleef moeizaam aan Nederlandse zijde, maar de komst van Juliët Lohuis bracht uitkomst.

Azerbeidzjan had geen antwoord op haar opslag en Nederland liep uit naar 24-21. Het duel afmaken bleek lastig, pas bij het derde matchpunt was het raak. Buijs sloeg het winnende punt binnen.

Maandag treft Oranje Kroatië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl