Volgens Maret Balkestein-Grothues (tweede van links) is de energie weer terug bij de volleybalvrouwen
NOS Sport

Na mislukt OKT en 'pittige tijd' is energie terug bij volleybalsters voor EK

Bijna drie weken geleden zat Maret Balkestein-Grothues, aanvoerster van de Nederlandse volleybalploeg, in een doodstille kleedkamer zwaar teleurgesteld tussen haar minstens zo gefrustreerde teamgenoten.

Oranje had net kansloos van Italië verloren op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) waardoor niet de Nederlandse, maar de Italiaanse ploeg zich direct plaatste voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

Vandaag beginnen de volleybalsters alweer aan het volgende toernooi: het EK. Oranje speelt vanavond de eerste poulewedstrijd tegen Roemenië, in Boedapest. Is het de ploeg gelukt om de knop om te zetten voor dat toernooi, waar geen olympisch ticket te verdienen is? De aanvoerster van Oranje vertelt.

We moeten elkaar meer aanspreken op dingen die niet goed gaan, in en buiten het veld.

Maret Balkestein-Grothues

"De eerste dagen dat we weer samen waren op Papendal, hadden we het allemaal wel pittig. Ik had moeite om weer te focussen", zegt Balkestein-Grothues. "Maar op een gegeven moment is het ook klaar. We moeten weer verder. Het OKT was slecht, maar we hebben nog steeds een kans om de Spelen te halen op het Europees kwalificatietoernooi in januari. Daar is dit EK, en later ook de World Cup, een goede generale voor."

Tot die conclusie kwam de ploeg na een teammeeting op Papendal, een paar dagen na het mislukte OKT.

'We waren niet goed op OKT'

"Die meeting was wel nodig. Iedereen had daar de kans om vrijuit te praten, en dat is gebeurd. Dat is wel goed geweest", aldus Balkestein-Grothues.

Kater bij balende volleybalvrouwen: 'We zijn de zaal uitgetikt'

"Wat er precies gezegd is, ga ik niet naar buiten brengen, maar we weten allemaal dat we moeten verbeteren. Dat begint al in de training. We moeten in de trainingen met dezelfde hardheid op het veld staan als in de wedstrijden. En we moeten elkaar ook meer aanspreken op dingen die niet goed gaan, in en buiten het veld."

"En ik zeg ook heel eerlijk: we waren niet in vorm op het OKT. Ik vond ons gewoon niet goed. Dan kunnen we van België en Kenia nog wel winnen, maar tegen Italië, dat een paar heel sterke speelsters heeft, waren we gewoon niet goed genoeg."

EK-goud realistisch?

Tijdens de bijeenkomst op Papendal werd ook de doelstelling voor het komende Europees kampioenschap besproken. "Sommige meiden zeiden: goud! Anderen zeiden: we moeten het wedstrijd per wedstrijd bekijken. Iedereen wil natuurlijk Europees kampioen worden, maar of het realistisch is, is een tweede", zegt Balkestein-Grothues.

"Het hangt er ook vanaf wie je in de achtste finales tegenkomt, en in de kwartfinales, enzovoort... De conclusie was dat we het per wedstrijd gaan bekijken, en dan zien we het wel."

Over de eerste tegenstander op het EK, Roemenië, weet Balkestein-Grothues nog wel iets te zeggen ("volleyballend zijn we duidelijk beter"), maar verder moet ze eerlijk bekennen de andere tegenstanders uit de poule niet te kennen; het bewijs dat ze van wedstrijd naar wedstrijd leeft.

"Azerbeidzjan, Kroatië, Estland, Hongarije? Dan is Azerbeidzjan de grootste uitdaging in de poule voor ons."

Energie is terug

"De laatste anderhalve week merk ik dat we als ploeg meer in vorm komen, en dat we de energie waar we om bekend staan weer oppakken. Voor tegenstanders is het heel frustrerend als je meiden tegenover je hebt staan die elk punt vieren alsof ze wereldkampioen zijn geworden."

"Dat typeert ons team en dat is ook onze kracht, dat we er emotioneel zo in opgaan om de prestatie te leveren. Die kracht zie ik weer terugkomen."

Aan de warming-up zal het in elk geval niet liggen tijdens het EK. Krachttrainer Rett Larson maakt daar een feestje van bij de volleybalvrouwen:

De warming-up is nooit saai bij de volleybalvrouwen

Groepswedstrijden van Nederland op het EK

vrij. 23 augustus, 17.30 uur Nederland - Roemenië
zo. 25 augustus, 15.30 uur Azerbeidzjan - Nederland
ma. 26 augustus, 18.00 uur Nederland - Kroatië
di. 27 augustus, 18.00 uur Nederland - Estland
do. 29 augustus, 18.00 uur Hongarije - Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl