ANP

Vanaf vandaag staat Rotterdam een week lang in het teken van paardensport. De Europese kampioenschappen springen en (para-)dressuur vinden dan namelijk plaats in het Kralingse Bos.

Nederland komt met twee ploegen in actie. Bij de springruiters geen Harrie Smolders, wel Marc Houtzager (Sterrehof's Calimero), Maikel van der Vleuten (Dana Blue) en debutanten Frank Schuttert (Lyonel D) en Doron Kuipers (Charley).

De dressuurploeg bestaat uit Edward Gal (Glock's Zonik), Emmelie Scholtens (Desperado), Hans Peter Minderhoud (Glock's Dream Boy) en debutante Anne Meulendijks (MDH Avanti).

EK paardensport live bij de NOS

Zowel in de spring- als in de dressuurploeg maken drie jonge talenten hun debuut in het Nederlandse team. Voor de 28-jarige springruiter Doron Kuipers en 26-jarige dressuuramazone Anne Meulendijks een bijzonder moment, debuteren bij een EK in eigen land.

"Ik zit gewoon in het team met mijn twee grootste idolen", vertelt Meulendijks over Hans Peter Minderhoud en Edward Gal. "Toen mij werd verteld dat ik in het team zat, zei ik: 'wil je het nog een keer zeggen?' Ik wilde gewoon weten of ik het echt goed had gehoord."

Dolblije Kuipers en gelukkige Meulendijks debuteren op EK

Dat er drie jonge ruiters in het Nederlandse team zitten, is best bijzonder. "De toppers beschikken over toppaarden en doen mee aan de grote wedstrijden", aldus Kuipers. "Ik heb maar één paard, maar Charley beschikt wel over veel vermogen en hij is ook nog voorzichtig."

Dolgelukkig en overdonderd zijn Meulendijks en Kuipers. Ambitieus ook. "Het doel is gewoon een medaille", vertelt Kuipers. "Natuurlijk ga ik vooral genieten, maar ik ga er ook keihard voor werken en hopen dat die medaille werkelijkheid wordt."

Tokio

Nederland kan zich dus focussen op de medailles, want beide teams plaatsten zich in september 2018 al voor de Olympische Spelen in Tokio. De EK zijn vanaf woensdag elke dag live te volgen bij de NOS via radio, televisie (NPO 1) en internet. De dressuur van donderdagavond is alleen te zien via nos.nl en onze app.

Uitzendingen van de EK paardensport

Dag en tijd Onderdeel
woensdag 21 augustus (14.00-18.00 uur) springen (kwalificatie)
donderdag 22 augustus (10.00-14.00 uur) springen (eerste manche landenwedstrijd)
donderdag 22 augustus (circa 20.00-22.00 uur) dressuur (Grand Prix Special)
vrijdag 23 augustus (15.00-18.00 uur) springen (tweede manche landenwedstrijd)
zaterdag 24 augustus (15.00-18.00 uur) dressuur (Grand Prix Kür)
zondag 25 augustus (13.00-14.00 en 15.30-16.00 uur) springen (individuele finale)

STER reclame