Marijn Veen (rechts) viert een overwinning met Eva de Goede ProShots

Marijn Veen kijkt graag eerst de kat uit de boom. Maar als ze dan op de voorgrond treedt, lijkt ze haar krachten niet te kennen.

Eigenlijk was ze liever op voetbal gegaan, maar de Utrechtse hockeyster voelde zich uiteindelijk ook een zeer gewaardeerd lid binnen de Kampong-familie. De stap naar Amsterdam leek in het begin misschien wel te groot, totdat ze alles in haar nieuwe omgeving op een rijtje had.

De 22-jarige Veen werd afgelopen jaar, in haar tweede seizoen met Amsterdam, landskampioen en won de Europa Cup voor clubteams. Ze werd topscorer van de Champions Trophy en tot haar eigen verbazing zelfs genomineerd tot wereldtalent van het jaar.

Marijn Veen: 'Ik volg mijn hart en doe wat er op dat moment in me opkomt'

Haar waanzinnige opmars kan nog een vervolg krijgen tijdens de EK, waarop Nederland de titel verdedigt. Bondscoach Alyson Annan liet vooraf weten zich geen zorgen te maken over de motivatie bij haar ploeg, die de laatste jaren alles al won wat er te winnen viel. En wat wil je ook, met gretige speelsters als Veen in de selectie.

"Ik denk dat ik nog meer een killer kan worden", zegt een zelfkritische Veen, die tijdens haar tweede seizoen in de hoofdstad vooral heeft leren omgaan met de prestatiedruk en het spelen van veel wedstrijden op topniveau.

"Ik ben iemand die goed op snelheid kan spelen en een goede één-op-één heeft", omschrijft ze haar sterke punten. Maar minstens zo belangrijk is het plezier dat ze in het spelletje heeft. Haar onbevangenheid is een belangrijk wapen en onderschrijft haar pure karakter. "Ik ben echt een heel intuïtieve hockeyster. Ik volg mijn hart en doe wat er op dat moment in me opkomt."

Marijn Veen tijdens het EK-duel met België (1-1) ProShots

"Natuurlijk ben ik iemand die achteraf ook wel beelden terug gaat kijken, wat ik beter in een bepaalde situatie had kunnen doen. Dat stop ik dan even in mijn rugzak, om het maar zo te zeggen. En als het goed is, komt het er een keer uit."

Nederland kan de goals van Veen goed gebruiken na de ietwat teleurstellende remise tegen de Belgen (1-1). Spanje, dat tijdens de eerste groepswedstrijd Rusland met 1-0 versloeg, is maandag de volgende opponent.

Veel steun heeft Veen aan aanvoerster Eva de Goede, haar ploeggenoot bij Oranje en Amsterdam. Van druk heeft de EK-debutant geen last, ze kan oprecht genieten van elke stap die ze zet tijdens het toernooi in Antwerpen. "Ik ben er pas net bij. Voor nu is het gewoon goed zo."

STER reclame