Machtige Oranjehockeysters winnen Champions Trophy

Oranjehockeysters grijpen Champions Trophy ten koste van Australië

Zes zeges in zes wedstrijden en een doelsaldo van +17; de Nederlandse hockeysters hebben op indrukwekkende wijze de allerlaatste Champions Trophy gewonnen. In de finale werd Australië met 5-1 geklopt.

De eindzege in het Chinese Changzhou leek Oranje voor aanvang al niet meer te kunnen ontgaan. Australië was in de poulefase al met 3-0 verslagen en plaatste zich met de hakken over de sloot voor de eindstrijd tegen Nederland.

Het kwaliteitsverschil tussen beide finalisten vertaalde zich al snel in een Nederlandse voorsprong. Xan de Waard opende in de negende minuut de score uit een rebound.

Xan de Waard ligt op het (kunst)gras nadat ze de 1-0 heeft gemaakt

Twee minuten later maakte Eva de Goede er al 2-0 van. De Oranje-aanvoerder kreeg vrij baan de cirkel in en haalde doeltreffend uit met de backhand.

Vijf minuten voor het eind van het derde kwart, in een fase dat Oranje de controle wat kwijtraakte, bracht Maddy Fitzpatrick de spanning terug. De nummer 10 van Australië pushte een strafcorner hard raak: 2-1.

Maar drie minuten later was het verschil alweer twee, toen Lauren Stam hard raak flatste uit een strafcorner: 3-1. In de slotfase liep de teller zelfs op naar 5-1, dankzij goals van Maxime Kerstholt en Maria Verschoor.