Ook tijdens de persconferentie van Koeman gaat het over Utrecht Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Natuurlijk ging het ook bij de persconferentie van bondscoach Ronald Koeman eerst over de situatie in Utrecht, waar bij een schietincident zeker drie doden zijn gevallen.

"Bij het binnenkomen waren niet alle spelers op de hoogte, ik wist het zelf ook nog niet toen ik binnenkwam. Later kwam het pas echt binnen, dan zit je wel voor de televisie. Bas (perschef Ticheler, red.) heeft na de lunch de groep toegesproken zodat iedereen op de hoogte is."

Speculeren over mogelijke gevolgen voor de interlands tegen Wit-Rusland (donderdag) en Duitsland (zondag) wilde Koeman niet. "Daar hebben we nog niet over gesproken. Laten we afwachten hoe het zich ontwikkelt, maar natuurlijk is dat iets dat je bezighoudt."

Fitte groep

Daarna ging het vizier alsnog op het voetbal. De bondscoach gaf aan dat hij kan beschikken over een fitte groep, ondanks het pittige programma van spelers als Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en de Ajacieden de laatste weken.

Virgil van Dijk en Marten de Roon in duel op de Oranje-training ANP

"Het is al lange tijd, gelukkig, heftig voor een hoop spelers. Maar gelukkig hebben we ook deze keer geen afzeggingen en ook geen twijfelgevallen", aldus Koeman, die geen rekening houdt met de clubs.

"We spelen niet vriendschappelijk. Het gaat om kwalificatie. Dat heb ik alle trainers verteld. Pijntjes horen bij het voetbal. Maar wij stellen geen spelers op die niet fit zijn."

Ihattaren

Mohammed Ihattaren maakt nog niet deel uit van de groep. De Marokkaanse voetbalbond wil graag het talent van PSV voor Marokko laten spelen.

Mohammed Ihattaren doorliep de jeugdelftallen van het Nederlands elftal Proshots

"Ik was de Marokkaanse bond voor", zei Koeman. "Hij was hier in Zeist bij het elftal voor spelers onder 19 jaar. Toen heb ik al koffie met hem gedronken", zei Koeman over de in Utrecht geboren speler met Marokkaanse roots.

"We proberen de grote talenten voor Nederland te behouden. Ik heb laten blijken dat ik hem een groot talent vind. Maar het is aan de speler en zijn omgeving om uiteindelijk te kiezen."

Het gesprek leverde volgens Koeman nog geen toezegging op van Ihattaren.

'Altijd winnen'

Een jaar geleden zei Koeman dat het bij de start van de EK-kwalificatie pas echt ging beginnen. Nu het zover is, geeft de bondscoach aan dat ook de spelersgroep daarvan doordrongen is.

"De spelers willen altijd winnen, maar het is duidelijk dat het nu echt om kwalificatie gaat, waarin elke misstap fataal kan zijn. Zeker in onze poule, met maar acht wedstrijden. We spelen deze week twee keer thuis, het is duidelijk dat we goed moeten beginnen."

STER reclame