Mohammed Ihattaren in het eerste elftal van PSV Pro Shots

Voor iemand met pas 25 eredivisieminuten in de benen lijkt het wat vroeg voor een uitgebreide introductie. Maar Mohammed Ihattaren van PSV loont de moeite. "Hij is echt van de buitencategorie...", aldus Aad de Mos.

Met zijn 16 jaar is hij de op drie na jongste PSV-debutant ooit. Vanmiddag (16.45 uur) hoopt Ihattaren op speelminuten als PSV op bezoek gaat in zijn geboortestad Utrecht, waar hij opgroeide in Kanaleneiland.

Zijn verhaal lijkt op dat van spelers als Ibrahim Afellay en Ismaïl Aissati. Utrechtse straatvoetballers met Marokkaanse roots die op jonge leeftijd worden opgepikt door PSV en in rap tempo doorstoten naar het eerste elftal.

Grote naam

Twee weken geleden maakte Ihattaren zijn debuut tegen FC Groningen en ook een week later tegen Fortuna Sittard was hij invaller. "Ik wil een grote naam worden bij PSV en bij alle supporters", vertelde de middenvelder een jaar geleden bij het tekenen van zijn eerste profcontract.

Mohammed Ihattaren (rechts) viert een zege in de F'jes van SV Houten SV Houten

"Oh, wat een heerlijke voetballer." Henry Vermeulen had Ihattaren onder zijn hoede in de jeugd van SV Houten. Daar speelde hij een jaartje in de mini's en daarna in de F'jes.

"Zijn balbehandeling, toen al. Die dribbels, dat inzicht." Over de telefoon begint de jeugdtrainer van enthousiasme al wat harder te praten. "Anderen liepen door muren heen. Maar Mo'tje zocht altijd de ruimte op."

Op zijn achtste werd Ihattaren gescout door PSV. Vorig seizoen mocht hij al eens meedoen in het kampioenselftal van Mark van Bommel bij PSV onder 19. Deze winter nam de coach hem mee op trainingskamp in Qatar.

In Doha viel zijn talent al op. Ook bij toeschouwers Nigel de Jong en Wesley Sneijder. "Hij lijkt in zijn lopen en bewegen op Afellay", riep De Jong bij een training. Sneijder vervolgens met enige trots: "Een Utrechtse jongen, hè."

Een elftalfoto van SV Houten in het seizoen 2009/2010. Tweed van links bovenaan: Mo Ihattaren SV Houten

De gemiddelde Studio Sport-kijker heeft nog niet veel van Ihattaren gezien. De Mos wel. De oud-trainer is al jaren vaste gast op het jeugdcomplex van PSV. Als een volleerde scout somt hij de belangrijkste wapens van de middenvelder moeiteloos op.

Waanzinnige assist

"Hij is de baas over de bal en heeft een goed schot. Een balvirtuoos, een meester in de kleine ruimte met een hakbal of een steekpass. En hij heeft een mooie lengte."

Met die hakbal doelt De Mos ongetwijfeld op een duel van een paar maanden geleden. Ihattaren gaf met PSV onder 19 in de Youth Champions League tegen FC Barcelona een waanzinnige assist voor de 1-1.

"Hij heeft uitzonderlijke kwaliteiten", gaat De Mos verder. Dan gooit hij er nog een schepje bovenop door te zeggen dat "Ihattaren verder is dan Afellay op die leeftijd. Geraffineerder, mooier om te zien, sierlijker."

"Hij streelt de bal en ziet oplossingen die dodelijk zijn voor verdedigers. Een voetballer met de sleutel voor als het stilvalt in de aanval. Hij kan op elke positie voorin uit de voeten, maar ik vind hem het beste op de 10-positie."

Voor jeugdtrainer Vermeulen is de vergelijking met Afellay niets nieuws. "In wedstrijdverslagen gaven wij hem vaak 'Ibi' als bijnaam. Als ik hem dan moest wisselen, wat ik niet graag deed, werd het niveau direct minder."

Mohammed Ihattaren beschikte in de F'jes van SV Houten al over een bijzondere techniek SV Houten

Het is te vroeg om Ihattaren nu al een gouden toekomst te voorspellen. De Mos: "We hebben honderden voorbeelden gezien waarbij het mislukte. Opa's en oma's die de tassen gaan dragen, zaakwaarnemers die verkeerde beslissingen nemen voor die kinderen. Maar als het bij hem goed tussen de oren zit, komt het goed."

Over dat laatste maakt Vermeulen zich geen zorgen. "Bij Mo zagen we altijd een mooie vorm van beleefdheid en correctheid. En datzelfde geldt voor zijn ouders."

Voorbestemd

De familie Ihattaren maakte zich langs de kant van het veld nooit druk, weet de jeugdtrainer nog. "Alsof het was voorbestemd dat Mo profvoetballer zou worden. SV Houten was onderdeel van een groter traject."

"En weet je wat mooi is? Een jaar of twee geleden is hij tijdens zijn vakantie nog een keer of twee komen meetrainen met het elftal van mijn zoon bij Houten. Zo'n jongen is het ook. Iedereen bij onze club volgt hem nog op de voet."

Jongste PSV'ers in het betaald voetbal

Speler Leeftijd bij debuut Debuutjaar
Stanley Bish 16 jaar en 3 maanden 1967
Wilfred Bouma 16 jaar en 4 maanden 1994
Willy Janssen 16 jaar en 9 maanden 1976
Mohammed Ihattaren 16 jaar, 11 maanden en 14 dagen 2019
Zakaria Labyad 16 jaar, 11 maanden en 16 dagen 2010

Een beetje voorspelbaar wordt Ihattaren nu door buitenlandse media al gelinkt aan Europese topclubs. Zo zouden Chelsea, Manchester City, FC Barcelona en Internazionale al achter het talent aan zitten.

De Mos vindt dat maar niets. "Laat die jongen eerst maar een paar jaar zijn stempel drukken in de eredivisie", klinkt het streng.

Mohammed Ihattaren doorliep de jeugdelftallen van het Nederlands elftal Proshots

De kans bestaat dat ook zijn nationaliteit in de nabije toekomst voor discussie zal zorgen. Ihattaren komt nu al uit voor Oranje onder 19, maar ook in Marokko zal zijn naam inmiddels bekend zijn.

Vermeulen: "Ik denk en hoop dat, als het zover komt, hij voor het Nederlands elftal kiest. Hij had nooit echt een grote binding met zijn Marokkaanse achtergrond, volgens mij."

STER reclame