Ajax viert feest in Bernabéu

Sprankelend Ajax vernedert Real en bereikt kwartfinales Champions League

Ajax heeft in de achtste finales van de Champions League voor een daverende verrassing gezorgd door bekerhouder Real Madrid te declasseren. In Estadio Santiago Bernabéu, de thuisbasis van Real, won Ajax met wervelend spel met maar liefst 4-1.

Met die ruime zege werd de 2-1 nederlaag die Ajax drie weken geleden leed in de Johan Cruijff Arena ruimschoots ongedaan gemaakt.

De start van Ajax was voortvarend. Hakim Ziyech opende op aangeven van Dusan Tadic met een schot in de verre hoek al in de zevende minuut de score en tien minuten later maakte David Neres er met een fraai boogballetje 0-2 van.

Ajax domineert, maar komt ook goed weg

Ajax bleef domineren, kreeg mogelijkheden om de score verder op te voeren, maar kwam ook goed weg toen een inzet van invaller Gareth Bale op de paal strandde. In de openingsfase, nog voor de goal van Ziyech, had Ajax ook al de handen mogen dichtknijpen toen een kopbal van Raphaël Varane tegen de lat ketste.

Bale kwam in de ploeg voor de geblesseerde Lucas Vazquez en ook Vinícius haalde de rust niet vanwege een blessure.

David Neres maakt 0-2

In het eerste kwartier na rust drong Real aan, maar Ajax vergrootte na dik een uur de voorsprong. Tadic nam met een schitterend schot de 0-3 voor zijn rekening.

De VAR en de genadeklap

Vervolgens lag het spel enige tijd stil omdat de VAR de beelden wilde bekijken van Noussair Mazraoui die voorafgaand aan het doelpunt de bal net wel of net niet had binnengehouden. Na lang beraad oordeelde de Duitse scheidsrechter Felix Brych dat het doelpunt geldig was.

Bernabéu was muisstil, maar veerde kort daarna op na een goal van de ingevallen Marco Asensio. Ajax toonde zich geenszins aangeslagen en niet veel later, in de 72ste minuut, deelde Lasse Schöne met een vrije trap de genadeklap uit.

Dusan Tadic

In de laatste twintig minuten werd het niet meer spannend. Nacho werd in de blessuretijd met een rode kaart (twee keer geel) weggestuurd na een overtreding op Donny van de Beek en protesteren.

Nacho was de vervanger van Sergio Ramos, die in de eerste wedstrijd in Amsterdam een gele kaart kreeg en geschorst was. Hij zou die gele kaart met opzet hebben gepakt en werd daarom door de UEFA voor een duel extra geschorst. "Ramos bedankt", zongen de duizenden uitzinnige Ajax-fans in het bezoekersvak.

Luka Modric en Frenkie de Jong

Mazraoui kreeg een gele kaart en mist daardoor de eerstvolgende wedstrijd in de Champions League. De loting voor de kwartfinales is op 15 maart. De eerste wedstrijden van de kwartfinales worden op 9 en 10 april gespeeld. De returns volgen een week later.

Ajax haalde in het seizoen 2002/2003 voor het laatst de kwartfinales van het belangrijkste clubtoernooi. AC Milan was destijds te sterk.

Dertien keer Real

Real Madrid won de afgelopen drie edities van de Champions League. De Spaanse club heeft het toernooi, voorheen de Europa Cup I genaamd, in totaal al dertien keer gewonnen.

Het is de tweede keer dat Ajax de titelhouder in de Champions League weet uit te schakelen. Dat lukte ook in de finale in 1995, toen het in Wenen met 1-0 won van AC Milan dankzij een laat doelpunt van invaller Patrick Kluivert.