Locatie Guaido onbekend, VS trekt deel diplomaten uit Venezuela terug
Het is onbekend waar Juan Guaido, de zelfverklaarde president van Venezuela, op dit moment is. Wel heeft hij vanaf een onbekende locatie van zich laten horen. Guaido zegt dat hij bereid is om amnestie te overwegen voor president Maduro als die de macht opgeeft. De VS trekt ondertussen uit veiligheidsoverwegingen een deel van zijn diplomaten terug, na een ultimatum van Maduro dat het Witte Huis naast zich neer heeft gelegd.
Maduro denkt er niet over om het presidentschap op te geven en weet zich vooralsnog gesteund door de Venezolaanse legerleiding. Die spreekt van een staatsgreep en noemt Maduro de wettige president. Het leger zal nooit een leider erkennen die ons door een ander land wordt opgelegd, zei de minister van Defensie.
In Venezuela bepaalt het leger uiteindelijk wie aan de macht is en blijft en er zijn geen tekenen dat de militairen, of een deel van het veiligheidsapparaat, zich aan de kant van Guaido schaart.
'Dictatuur'
De kans dat de 35-jarige Guaido wordt opgepakt lijkt groot. Zijn mentor Leopoldo Lopez heeft al sinds 2014 huisarrest. Eerder deze maand werd Guaido door agenten op de snelweg uit zijn auto gesleept en kortstondig vastgehouden. Woensdag riep hij zichzelf uit tot interim-president van Venezuela, zijn verblijfplaats daarna is onbekend.
Vanaf een niet nader genoemde locatie heeft hij een interview gegeven aan Univision waarin hij zegt dat amnestie voor Maduro en zijn naaste medewerkers een mogelijkheid is als zij helpen om van Venezuela weer een democratie te maken. "Onze uitdaging is om vrije verkiezingen veilig te stellen en we willen die zo snel mogelijk. Nu leven we in een dictatuur."
Bij demonstraties de afgelopen dagen zouden zeker 14 doden zijn gevallen, een andere bron heeft het over 21. Zijn aanhangers lijken nu te wachten tot Guaido de volgende stappen van de oppositie bepaalt.
Diplomatieke ruzie Maduro-Trump
De Amerikaanse president Trump erkende Guaido direct als interim-president.
Dat leidde tot een ultimatum van een woedende Maduro, die eiste dat alle Amerikaanse diplomaten binnen 72 uur het land verlaten:
De Amerikanen weigeren dat, het Witte Huis zegt dat het om een illegaal ultimatum gaat omdat Maduro niet langer president is. Wel gaat een deel naar huis. Personeel dat niet essentieel is wordt uit veiligheidsoverwegingen teruggehaald naar de VS. De Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Caracas blijft open. Amerikaanse burgers krijgen het advies om ernstig te overwegen Venezuela te verlaten.
Financiële maatregelen
Ondertussen wil de Amerikaanse regering Maduro financieel treffen. Volgens Trumps nationaal veiligheidsadviseur John Bolton wordt onderzocht hoe voorkomen kan worden dat Maduro nog langer de olie-inkomsten krijgt. In plaats daarvan wil de VS dat Guaido van die inkomstenstroom kan profiteren. Guaido noemde dit in zijn Univision-interview "het begin van het einde" voor Maduro.
Maduro spreekt van kolonialisme waarbij de VS wil uitmaken wat er gebeurt in Venezuela. "Jullie moeten aan mijn opdracht, die van de Venezolaanse regering, voldoen", zei hij in een tv-toespraak. Maduro heeft alle Venezolaanse diplomaten uit de VS teruggetrokken en sluit de ambassade in Washington.
Beide landen hebben al bijna tien jaar geen ambassadeurs over en weer, maar hadden wel steeds een diplomatieke vertegenwoordiging. De VS heeft Maduro gewaarschuwd geen geweld te gebruiken tegen Guaido of zijn aanhangers, want dan liggen alle opties op tafel, ook militair ingrijpen.
VN-Veiligheidsraad
Behalve de VS erkennen ook Canada, Groot-Brittannië en veel Latijns-Amerikaanse landen Guaido als president van Venezuela. Rusland, China, Turkije, Iran, Syrië en Cuba hebben hun steun uitgesproken voor Maduro. De Russen en de Chinezen, die Venezuela de laatste jaren miljardenleningen hebben verstrekt, zeggen dat de VS zich niet met de interne aangelegenheden van Venezuela moet bemoeien. De weg die nu wordt genomen leidt volgens Moskou tot bloedvergieten.
De Amerikaanse minister Pompeo wil dat de VN-Veiligheidsraad zich morgen over de Venezolaanse crisis buigt. Hij omschreef de regering-Maduro als "moreel bankroet" en "ondemocratisch tot op het bot".