ANP

Voor het eerst sinds 2007 stond niet Ireen Wüst of Martina Sáblíková op de hoogste trede van het EK-podium allround. Antoinette de Jong veroverde op de buitenbaan in het Italiaanse Collalbo voor het eerst in haar carrière de Europese titel allround.

"Hier heb ik heel lang naar toegewerkt", vertelde een emotionele De Jong na de afsluitende vijf kilometer. "Ik droomde hiervan als klein meisje en nu stond ik op het hoogste podium. Het is me gelukt, terwijl ik heel veel zenuwen had vandaag."

De 23-jarige De Jong was dan ook opgelucht toen het goud binnen was. "Je beleeft de wedstrijd zo anders als je steeds bovenaan staat. Normaal moest ik altijd jagen op Wüst of Sáblíková en nu werd er op mij gejaagd. Dat vond ik best moeilijk."

Met drie overwinningen (zaterdag de 500 en 3.000 meter en zondag de 1.500 meter) was De Jong oppermachtig dit weekend. "Toen ik over de finish kwam, besefte ik nog niet dat ik had gewonnen. Ik ben echt onwijs blij en ik ga met een heel fijn gevoel naar huis."

De Jong: "Ik kon gelukkig best mijn hoofd koel houden vandaag. Mijn opdracht was om alles per afstand te bekijken. Ik deed het stap voor stap, maar ik ben blij dat deze dag erop zit. Mijn zenuwen waren zo hoog, maar dat het is gelukt, is echt fantastisch!"

Titelverdedigster Ireen Wüst was stiekem blij dat het toernooi erop zat. De vijfvoudig Europees kampioene sloot een voor haar, door het overlijden van vriendin Paulien van Deutekom, loodzwaar EK allround af op de vierde plaats.

"Dit was zeker mijn zwaarste toernooi ooit", aldus Wüst na afloop. "Maar alle aandacht moet gaan naar Antoinette, zij heeft echt een fantastisch toernooi gereden. Ik vind haar terecht de nieuwe Europees kampioene allround."

Wüst: 'De Jong is de terechte Europees kampioene'

Wüst arriveerde woensdagavond pas laat in Collalbo, omdat ze eerder op de dag de begrafenis bijwoonde van Van Deutekom, haar hartsvriendin. "Ik heb gedaan wat ik kon doen, ik heb alles gegeven, maar ik denk dat het zo een mooi eerbetoon was."

De 32-jarige Wüst was voor het eerst in haar carrière trots op een vierde plaats. "Mooier kon ik het niet maken, ik heb al mijn energie en liefde gebruikt dit toernooi en veel gedacht aan Paulien. Nu ga ik goed slapen en even bijtanken, zodat ik er bij de WK afstanden weer sta."

STER reclame