Verbij richt in de buitenlucht vizier op prolongatie Europese sprinttitel

Het prolongeren van de Europese sprinttitel: dat is komend weekend het doel van Kai Verbij. En de Nederlander is op de buitenbaan van het Italiaanse Collalbo in het voordeel. Geen enkele andere schaatser was dit seizoen sneller in de buitenlucht.

"Ik hoop m'n titel te prolongeren, maar er zijn een heleboel goede rijders", aldus de bescheiden Verbij. "Bij de sprint is het lastig om het te beloven, je mag echt geen foutjes maken. Ik hoop vier goede races te rijden. Dan zou ik in principe kunnen winnen."

'Elke keer anders'

De regerend Europees kampioen was bij de wereldbekerwedstrijd in de buitenlucht in het Japanse Tomakomai de beste over de sprintafstanden 500 en 1.000 meter. Dat zegt volgens Verbij zelf echter niets. "Het is elke keer anders, joh."

"In Tomakomai waait het echt heel hard. Hier is het iets eerlijker en dus zullen de verschillen kleiner zijn. En wordt het lastiger."

Kai Verbij ANP

Verbij is fit, heeft een "lekker trainingskamp" in Inzell gedraaid en is, na een liesblessure eerder dit seizoen en een "lastige" zomer, klaar voor het titeltoernooi. "Ik heb nu geen last meer van m'n lies. Dat is mooi."

"Het schaatsseizoen zelf is niet lastig, maar de zomer was dat wel. Er was geen sponsor en er waren best veel onzekerheden. Gelukkig wilden de KNSB en NOC*NSF ons helpen. En in november kwam Reggeborgh. Een stabiele sponsor die zekerheid en zelfvertrouwen biedt."

Concurrentie

Maar er zijn meer kapers op de kust voor de Europese titel dan de wereldkampioen van 2017. "Kjeld Nuis, Havard Lorentzen (regerend wereldkampioen, red.), Thomas Krol", somt Verbij op.

"Ik denk dat het verschil gemaakt wordt op de 500 meter. Op de NK versloeg Kjeld mij op de 500. Hij is heel sterk. Maar een slechte 500 meter is niet direct een kansloze zaak, want ik kan ook heel sterke 1.000 meters rijden. Dat is ook m'n beste afstand."

"Het enige wat ik kan doen is heel scherp zijn en geen fouten maken. Vier strakke races rijden is heel lastig, maar het is mijn missie om het wel te doen."

Shorttrack, sprint, allround: drie EK's in één weekend

De Nederlandse deelnemers aan de EK sprint en de EK allround rijden dit weekend met een rouwband ter nagedachtenis aan de vorige week donderdag overleden oud-schaatsster Paulien van Deutekom.

STER reclame