NOS Schaatsen

Roest voelt zich steeds meer de beste, Kramer optimistisch

Patrick Roest is blij dat hij in zijn winnende 5.000 meter bij de NK afstanden de vorm had een aanval van de herstelde Sven Kramer af te slaan. De twee maakten er in Thialf een fraai gevecht van.

Roest: 'Ik moest reageren op aanval van Sven'

"Het was een hele mooie race. Ik denk dat we er allebei het beste ervan hebben gemaakt", zei Roest. Hij anticipeerde goed toen Kramer, die uiteindelijk derde werd, halverwege de race een versnelling plaatste. "Je kan Sven niet weg laten lopen, vervolgens is het hopen dat je goede benen hebt."

En Roest had goede benen, zo merkte Kramer. "De aanval kwam eigenlijk te vroeg. Ik kwam naast Patrick in plaats van dat ik een paar meter op hem pak", aldus de tienvoudig kampioen op de 5.000 meter.

Kramer tevreden, ondanks derde plaats: 'Blij dat ik weer kan aanvallen'

Is Roest momenteel de beste schaatser op de 5.000 meter? De winnaar bleef bescheiden. "Als ik zulke races blijf rijden, komt dat gevoel steeds meer. Het is in ieder geval mooier om eerste te worden op een NK dan in een kwalificatiewedstrijd."

Kramer: 'Mindere tijd, betere rit'

Kramer was ondanks zijn derde plaats tevreden met zijn optreden. "Ik ben blij dat ik weer kan aanvallen. Natuurlijk win ik liever, maar als ik kijk waar ik vandaan kom..."

"Ondanks dat deze tijd minder is dan twee weken geleden (bij de wereldbeker in Heerenveen, red.), is dit een betere rit."

Kramer is optimistisch om zaterdag op de 1.500 meter kwalificatie voor de EK allround veilig te stellen. "Vaak valt de 1.500 meter wel op z'n plek voor mij. Ik heb met 6.13 (zijn tijd op de 5.000 meter, red.) een aardige voorsprong opgebouwd."

Het zelfvertrouwen bij de Fries is dusdanig gegroeid, ook in fysiek opzicht, dat hij een deelname aan de 10.000 meter (zondag) niet bij voorbaat uitsluit. "Ik bekijk het van dag tot dag."

Eindelijk succesje voor Kramer, maar NK-titel is voor Roest

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl