Handbalsters groepswinnaar EK na weergaloze ontknoping

Abbingh bevrijdt handbalsters met fenomenale vrije worp

De Nederlandse handbalsters hebben zich op het EK in Frankrijk als groepswinnaar gekwalificeerd voor de tweede ronde. Oranje versloeg in zijn tweede wedstrijd met hangen en wurgen, maar ook op weergaloze wijze, het stugge Spanje met 28-27.

Lois Abbingh bevrijdde Nederland twee seconden voor het eindsignaal met een fenomenale vrije worp.

Net als in het door Nederland gewonnen openingsduel met Hongarije (28-25) was het in Montbéliard voor rust een gelijkopgaande strijd. Zowel Oranje als Spanje, dat op het WK 2017 en EK 2016 als elfde eindigde, had de defensie op orde.

Pas in de slotfase van de eerste helft sloeg Nederland een gaatje (14-11), mede dankzij een snel doelpunt van Nycke Groot na een fraaie pass over 35 meter van keepster Tess Wester (ter illustratie: een handbalveld is 40 meter lang).

Spanje dodelijk efficiënt, maar Oranje staat op

Toch zag Oranje na rust de voorsprong binnen zeven minuten verdampen (15-15). Spanje sprong zeer efficiënt met de kansen om, terwijl Nederland slordig werd en zelfs op achterstand kwam (18-20).

Nycke Groot

Oranje kwam weer langszij door een aantal benutte strafworpen van Groot, maar Spanje hield het initiatief.

In de spannende slotfase had Spanje het vizier even niet op scherp (schot op de paal) en direct sloeg Nederland toe via uitblinker Groot en Abbingh (respectievelijke negen en zes treffers).

Spanje kwam vijftien seconden voor tijd via een schitterende onderhandse treffer van Carmen Martín (uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd) op 27-27.

Het was ogen dicht en gooien.

Lois Abbingh over haar winnende treffer

Oranje leek zich te moeten verzoenen met het gelijkspel, totdat Abbingh twee seconden voor tijd met een weergaloze vrije worp, vanuit een zeer moeilijke hoek, alsnog voor de winnende treffer van Nederland zorgde.

"Het was ogen dicht en gooien", zei Abbingh over haar bijzondere treffer. "Het komt niet vaak voor dat er op deze manier een wedstrijd wordt gewonnen. Eigenlijk was een gelijkspel een verdiende uitslag geweest."

Dat laatste is veelzeggend, want volgens Abbingh heeft Oranje, ondanks twee zeges, zijn topvorm nog niet gevonden. "De eerste helft was goed, maar na rust lieten we de ruimtes te groot worden. We kunnen nog beter en zijn soms nog zoekende."

Lois Abbingh

"We wisten niet waar we zouden staan door het wegvallen van twee bepalende speelsters", doelt Abbingh op de afwezige Yvette Broch en Danick Snelder. "Maar vooraf hadden we getekend voor twee overwinningen in de eerste twee duels. Dus we mogen best trots zijn."

Nederland speelt woensdag om 18.00 uur de afsluitende groepswedstrijd tegen Kroatië.