Max Verstappen na de race in Brazilië Formula 1

Max Verstappen was na de Grand Prix van Brazilië het voornaamste gespreksonderwerp op social media. Niet door zijn tweede plaats achter de fortuinlijke winnaar Lewis Hamilton, maar met name door zijn actie na afloop van de wedstrijd.

De Nederlander van Red Bull, die aan kop ging in de race, was woedend op Esteban Ocon, die hem met een vreemde manoeuvre van de baan tikte. Het incident kostte hem de zege. Verstappen ging na afloop verhaal halen, duwde de Fransman een paar keer en werd bestraft met een taakstraf. Dat zal hoogstwaarschijnlijk een spreekbeurt of lezing zijn op een symposium.

"Ooit gaat Verstappen dit rechtzetten in een race", voorspelt verslaggever Louis Dekker, die voor de NOS al jaren de Formule 1 volgt.

Ocon staat als talent onder contract bij Mercedes en de verwachting is dat hij daar over twee jaar gaat racen. "Op het moment dat ze elkaar straks tegenkomen in een gevecht waar het echt om gaat, gaat dit een rol spelen", aldus Dekker.

Voor- en tegenstanders van Verstappen buitelden over elkaar heen bij het becommentariëren van de handelwijze van de Nederlandse coureur na afloop van de race op het circuit van Interlagos. Op tv-beelden was duidelijk te zien dat Verstappen na afloop bewust de confrontatie zocht met Ocon.

Camera's

Dat laatste was niet slim, meent Dekker. "Ik kan het me wel voorstellen, maar je weet dat de camera's op je gericht zijn. En je weet dat je al een naam hebt. Op zo'n moment moet je je handen thuishouden."

Verstappen en Ocon lijken inmiddels weer met elkaar te kunnen praten, want nadat ze bij de wedstrijdleiding waren geweest, gaven ze elkaar een hand.

Het incident in de 43ste ronde, toen Ocon Verstappen van de baan reed, is volgens Dekker eveneens op verschillende manieren te interpreteren. Volgens de NOS-verslaggever was Ocon de Nederlander op zeker moment al voor een deel voorbij. "Hij had versere banden, meer snelheid. Maar wat er dan gebeurt, kun je op veel manieren uitleggen."

"Had Ocon die aanval wel moeten plaatsen? Had Ocon zijn plaats moeten weten? In Nederland vinden we hem allemaal een idioot. Maar je kunt er ook anders naar kijken: als je zo dominant de race leidt, laat hem dan even gaan. Dan kom je niet in de problemen. Lewis Hamilton zei later dat hij het anders had opgelost."

Verstappen had inderdaad meer te verliezen dan Ocon, die al op een ronde achterstand lag. Wereldkampioen Hamilton verklaarde: "Ik zag ze racen en het verbaasde me niet dat dit gebeurde."

Volgens Dekker was tijdens de race al duidelijk dat de botsing nog een staartje zou krijgen. "Het begon op de boordradio. Verstappen riep: ik hoop dat ik hem straks niet tegenkom. We zagen de middelvinger van Verstappen. Logisch allemaal. En hij ging verhaal halen. Maar dan doet hij dingen die hij niet moet doen."

De verklaring van Ocon dat hij niets verkeerd deed, klopt volgens Dekker niet. "Hij zegt dat hij de inhaalactie al bij andere coureurs had gedaan en noemt ook voorbeelden. Dat waren allemaal coureurs met wie hij streed om een positie. Maar wat hij deed bij de leider in de race, die hem heeft gedubbeld... Je moet wel weten wie je aanvalt."

Verstandsverbijstering

Voormalig Formule 1-coureur Mark Webber sprak ook zijn verbazing uit over de actie van Ocon. "Een achterblijver die de leider in de race een hak zet. Een totale verstandsverbijstering", twitterde Webber al tijdens de race.

Samenvatting GP Brazillië: Verstappen tweede na botsing met Ocon Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Verstappen en Ocon kennen elkaar al jaren. Ze hebben in het verleden vele harde duels uitgevochten. "Dat zal ook hebben meegespeeld", denkt Dekker.

"Het zijn twee grote talenten. Ze reden tegen elkaar in een kart en hebben een jaar samen in de Formule 3 gereden. Dat was in 2014. Max won veel races, maar Ocon werd kampioen. Verstappen ging echter naar de Formule 1 en Ocon moest nog een tijdje wachten."

Spijtig is het volgens Dekker ook dat Verstappens handtastelijkheden na afloop een schaduw wierpen over zijn sublieme rijden tijdens de race. "Dit was misschien wel zijn beste race in de Formule 1. Dan is het wel heel wrang dat je op zo'n manier de overwinning mist."

STER reclame