Woedend stapt Max Verstappen uit zijn auto in Brazilië Getty Images

Jan Lammers heeft geen goed woord over voor de internationale automobielfederatie FIA, die Max Verstappen een taakstraf heeft gegeven voor het meermaals duwen van Esteban Ocon na de Grand Prix van Brazilië. "Dit slaat helemaal nergens op."

De voormalig Formule 1-coureur vindt dat er te veel nadruk op Verstappens reactie na de race wordt gelegd, terwijl de fout, zo vindt hij, bij Ocon ligt. Die reed de Nederlander bij een inhaalactie van de baan, terwijl hij een ronde achter lag op de koploper van dat moment.

"Ocon moet Max op geen enkele manier in de weg rijden", zegt Lammers op NPO Radio 1. "Dit soort fouten kan gewoon niet, zó onprofessioneel. En hij speelt nu de vermoorde onschuld, terwijl Max een soort plantsoenendienst heeft. Echt heel knullig. Ocon had een race geschorst moeten worden."

Lammers is nog niet klaar met zijn tirade: "Het doet mij denken aan een inbreker die je betrapt, in elkaar slaat en dat jij dan de bak in moet. Natuurlijk moet Max zich na de race beheersen, maar Ocon heeft geen enkele zelfreflectie. Wat een kleffe reactie van hem."

Ocon accepteert straf

Ocon is zich op zijn beurt van geen kwaad bewust. Op Twitter laat de Franse coureur van Force India weten de straf van de FIA te accepteren (of hij zijn tijdstraf van tien seconden bedoelt of de taakstraf voor Verstappen is niet duidelijk). "Maar ik heb zeven keer ingehaald en telkens op een eerlijke manier", schrijft hij.

Ook gisteravond, direct na de race, verklaarde Ocon al niets verkeerd te hebben gedaan. "Ik had verse banden, had hetzelfde al bij Alonso gedaan. Ik wilde buitenom. Als de stewards vinden dat ik gestraft moet worden, moeten ze dat doen. Ik heb niets verkeerd gedaan", zei de Fransman voor de camera van Ziggo.

De coureur noemde het gedrag van Verstappen na afloop ook "zeer onprofessioneel". "Zijn gedrag is heel teleurstellend", zei hij over het duw- en trekwerk achter de schermen.

Lammers weet niet precies wat de taakstraf voor Verstappen nu inhoudt. "Dat zal een praatje voor officials zijn ofzo. Nou, hoe gemotiveerd zal dat gaan. Max heeft een beetje geduwd, niet geslagen. Ik vond het allemaal wel meevallen hoor."

Samenvatting GP Brazillië: Verstappen tweede na botsing met Ocon Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame