Samenvatting GP Mexico: magistrale Verstappen wint, Hamilton wereldkampioen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Max Verstappen heeft met groot machtsvertoon de GP van Mexico gewonnen. Verstappen greep in de eerste bocht de leiding en zag zijn vijfde GP-zege in de Formule 1 geen moment in gevaar komen.

Lewis Hamilton finishte als vierde, dat was genoeg voor zijn vijfde wereldtitel. Sebastian Vettel, zijn enige overgebleven concurrent, kan hem niet meer inhalen in de WK-stand.

Verstappen remt laat en pakt de leiding

Daniel Ricciardo, de teamgenoot van Max Verstappen, startte voor de derde keer in zijn carrière van poleposition. Daar beleefde hij echter weinig plezier van. Verstappen (gestart als tweede) en Lewis Hamilton (derde) kenden een betere start en passeerden de Australiër al voor de eerste bochtencombinatie.

Verstappen en Hamilton gingen zij aan zij op weg naar de eerste bocht. Hamilton had een kleine voorsprong op de Nederlander, maar reed aan de buitenkant. Verstappen trapte later op de rem, waardoor hij met voorsprong de bocht inging aan de binnenkant.

Verstappen leidt in de binnenbocht, Hamilton zit aan de buitenkant AFP

Hamilton ging na 12 van de 71 rondes als eerste van de topcoureurs naar binnen voor nieuwe banden. Twee rondes later deed Verstappen hetzelfde.

Verstappen kwam achter de relatief langzame Kimi Räikkönen terug op de baan. Dat had een probleem kunnen worden, want als Verstappen er niet snel voorbij was gegaan, had Hamilton zijn achterstand op hem kunnen verkleinen. De Limburger ging Räikkönen echter snel voorbij, net als Hamilton vlak daarna.

Het verschil tussen Verstappen en Hamilton was inmiddels zeven seconden en liep alleen maar op, terwijl de banden steeds slechter werden. Hamilton beklaagde zich daarover bij de teamleiding en verloor de tweede plaats aan Vettel.

Hamilton valt terug, maar pakt toch de titel

Nadat Hamilton was ingehaald door Vettel, ging ook Daniel Ricciardo de Brit voorbij. Hamilton verremde zich en kwam in het gras terecht. Uiteindelijk finishte hij als vierde, twee plaatsen achter Vettel, wat ruim voldoende was voor zijn vijfde wereldtitel, na 2008, 2014, 2015 en 2017.

Daarmee komt de Mercedes-coureur op gelijke hoogte met Juan Manuel Fangio. De Argentijn pakte in de jaren vijftig ook vijf titels.

Lewis Hamilton AFP

Intussen klom Ricciardo op naar P2 ten koste van Vettel. De Australiër moest hard werken om die plek te verdedigen, want Vettel reed vlak achter hem.

In de 62ste ronde verscheen er rook aan de achterkant van Ricciardo's auto en dat betekende het einde van zijn race. Voor de achtste keer dit jaar moest hij de strijd staken. Geen enkele coureur is dit seizoen zo vaak uitgevallen als Ricciardo

Vettel profiteerde, hij kwam als tweede over de finish voor zijn teamgenoot Kimi Räikkönen.

De uitslag van de GP van Mexico

STER reclame