Turnfenomeen Biles: 'Iedereen maakt kans, ook Wevers' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Niets lijkt turnfenomeen Simone Biles van titels af te kunnen houden. Zelfs nierstenen niet. De 21-jarige Amerikaanse haalt op de WK in Doha ondanks haar pijnlijke fysieke problemen een ouderwets hoog niveau.

Op de meerkamp zette Biles in de kwalificaties een fenomenaal totaal van 60,965 neer. Ze toonde zich de beste op balk, vloer en sprong. Alleen op brug was de Belgische Nina Derwael beter.

Hogere pijngrens

"Ik denk dat ik als atleet een hogere pijngrens heb dan de gemiddelde persoon", vermoedt Biles. "Ik heb het gevoel dat als het bij mijn zus zou gebeuren, ze over de grond zou rollen van de pijn. Ik ook wel, een soort van, maar ik was in orde. De adrenaline hielp."

Opgeven was geen optie voor de tienvoudig wereld- en viervoudig olympisch kampioene, op meerdere onderdelen. "Ik wilde absoluut meedoen. Mijn doktoren vroegen me: 'Wanneer kom je in actie?' Ik zei: 'Morgen, dus ik moet ervandoor.' Ze vroegen: 'Je doet nog steeds mee?!' En ik zei: 'Ja, ik ga!'"

Gaan doet ze dinsdag ook weer, als ze met Amerika in actie komt in de finale van de landenwedstrijd. De Amerikaanse turnsters werden eerste in de kwalificatie. Nederland eindigde op een tiende plaats, waar een plek bij de topacht nodig was om de eindstrijd te bereiken.

Biles komt daardoor Sanne Wevers, haar concurrente op de balk, nog niet tegen. Dat zal zaterdag pas het geval zijn, als de finale op dat toestel op het programma staat.

Mindset

Met haar score van 14,800 in de kwalificaties geldt Biles als topfavoriete op dat onderdeel. Toch houdt de Amerikaanse rekening met Wevers, die haar op de Spelen van 2016 verrassend aftroefde.

"Ik denk dat Wevers een kans maakt, ja. Balk is een heel mentaal onderdeel. Je moet top zijn en de juiste mindset hebben. Dus de overwinning ligt voor het oprapen. We hebben balkfinales gehad waarin iedereen door het ijs zakte. Dus je weet het nooit..."

Sanne Wevers ANP

STER reclame