Wevers nam geen risico op balk, debutante Visser dicht bij meerkampfinale

Sanne Wevers heeft zich op de WK turnen in Doha gerevancheerd voor haar mislukte oefening van vorig jaar. De olympisch kampioene van 2016 kwam in de kwalificatie op balk tot een score van 14,033.

Een fikse verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen ze een cruciaal element vergat en bleef steken op 12,733. Die score betekende destijds direct einde oefening, ze miste de WK-finale.

Sanne Wevers zet een puike score neer op de balk Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met haar score van dit jaar was Wevers lange tijd met afstand de beste. Totdat de Amerikaanse turnsters in actie kwamen. Met viervoudig olympisch kampioene Simone Biles, die na de Spelen een kleine twee jaar rust nam.

Biles fenomenaal

Bij haar terugkeer op het mondiale podium - nog even bedreigd door een spoedopname vanwege nierstenen - was Biles met haar vooral op kracht gebaseerde oefeningen al meteen weer de beste op balk (14,800), op vloer (15,333) en op sprong (15,666 gemiddeld).

Ze leidt ook het allroundklassement met een fenomenale score: 60,965. Waarbij aangetekend dat de balans pas zondagavond wordt opgemaakt.

Wevers lijkt zich vooralsnog geen zorgen te hoeven maken over een plaats bij de beste acht en een daaropvolgende terugkeer in de toestelfinale van vrijdag. Al passeerde ook Kara Eaker haar. Eaker, 15 jaar nog en als adoptiekind in de Verenigde Staten beland, kwam uit op 14,466.

Het waren forse verschillen al kan Wevers, met een voorzichtige D-score (moeilijkheidsgraad) van 5,4, zeker nog hoger uitkomen als het om de medailles gaat.

Blije Wevers: 'Volgens mij zijn we hartstikke goed'

Zondag zes uur

Zondag rond 18.00 uur zijn alle turnsters in actie gekomen. De beste acht per toestel plaatsen zich voor een toestelfinale, de beste 24 voor de allroundfinale.

Het totale teamresultaat (159,029) maakte bondscoach Gerben Wiersma "supertrots en tevreden". Hij ziet kansen op een top 12-notering voor zijn ploeg, die al had gepiekt op de EK in Glasgow (derde) en bovendien zonder belangrijke krachten als Céline van Gerner en Eythora Thorsdottir aantrad.

De beste acht landen plaatsen zich voor de teamfinale, Nederland staat voorlopig vierde achter de VS, Japan en Duitsland.

Naomi Visser deed het goed als meerkampster. Met een score van 52,832 kan ze misschien de allroundfinale halen.

STER reclame