Turnmannen klaar voor historische WK-finale: 'Mooier wordt het niet'

De Nederlandse turnmannen staan vandaag in Doha voor het eerst in de geschiedenis in de landenfinale van een WK, vanaf 14.00 uur live te zien op NOS.nl en NPO 1. Oranje kwalificeerde zich als zevende en daarover heerst nog steeds ongeloof.

"Je hebt de Grote Vijf, de grote turnlanden Rusland, China, Japan, Amerika en Groot-Brittannië. Daar zitten we nu tegenaan. Je hoort er gewoon bij", zegt Bart Deurloo. "Wie weet hoelang het duurt voordat dit weer gebeurt? Ja, misschien volgend jaar. Het is gewoon heel mooi."

Vooraf hoopte Epke Zonderland op een notering in de toptwaalf. Tot de acht finalisten behoren, daar durfde de Fries niet van te dromen. Nu dat toch zo is, gaan de gedachten meteen terug naar de twee jaar geleden overleden Mitch Fenner.

"Hij heeft een hele grote invloed gehad op het mannenturnen in Nederland", zegt Zonderland over de oud-bondscoach die het team belangrijker maakte dan het individu. "Iedere training had hij weer een verhaal en werden we enthousiaster. Hij bracht iets teweeg."

Reserve Bletterman bijt op zijn lippen

Naast Deurloo en Zonderland bestaat de Nederlandse ploeg uit Bram Louwije, Frank Rijken en Casimir Schmidt. Michel Bletterman is reserve. "Ik bijt op mijn lippen. Hoe blij ik ook ben voor de jongens, toch is er een slecht gevoel", laat hij weten.

Bletterman gebruikt scheldwoorden voor reserverol bij WK

De 32-jarige Zonderland en de 27-jarige Deurloo zijn de uithangborden van het team. "Ik zit al heel lang met Epke in het team. We hebben al heel veel WK's samen geturnd. Deze finale is een van de mooiste dingen die je kan bedenken", aldus Deurloo.

STER reclame