Elise Tamaëla in 2009 als actieve speelster op de WTA Tour ANP

Kiki Bertens heeft Elise Tamaëla toegevoegd aan haar begeleidingsteam. De 34-jarige oud-proftennisster en coach is ook fysiotherapeut en is met name aangesteld vanwege die achtergrond.

Bertens wil vanaf volgend jaar tijdens de toernooien de volledige beschikking hebben over een fysiotherapeut.

De verliezend halvefinaliste op de WTA Finals kon dit seizoen dikwijls een beroep doen op haar partner Remko de Rijke, die eveneens fysio is, maar hij reisde vanwege zijn werkzaamheden voor zijn eigen tennisschool niet naar elk toernooi mee.

"Elise wordt in eerste instantie voor het fysieke gedeelte toegevoegd, maar heel dicht daarachter als klankbord voor het tennis", aldus coach Raemon Sluiter.

Ook ervaring als coach

Het is de bedoeling dat Tamaëla vijftien weken per jaar meereist. Ze begeleidde Bertens dit jaar op twee toernooien, en met succes. De tennisster won in april onder leiding van Tamaëla de titel in het Amerikaanse Charleston. Sluiter was toen om privéredenen afwezig.

"Dat was toen van beide kanten erg goed bevallen. Ik ben Kiki sindsdien intensief blijven volgen", zegt Tamaëla, die haar nieuwe functie gaat combineren met haar huidige werkzaamheden als 'travelling coach' van de KNLTB.

Ze reisde eerder twee jaar de wereld over als coach van de Servische tophonderd-speelster Aleksandra Krunic.

Details

Tamaëla werd in september benaderd of ze oren had naar de klus en hapte toe. "Kiki kan op alle vlakken nog progressie boeken", vindt ze. "Maar dan heb je het over details. Ze staat nu negende op de wereldranglijst. Wil je dan nog klimmen op de ranglijst, dan gaat het om hele kleine dingen. Daar kunnen we nog aan werken."

STER reclame