EPA

Tot het einde zat hij zondagavond op het puntje van stoel. Zo genoot Jan Lammers van de ontknoping van de Grand Prix van Amerika. Max Verstappen rondde een weergaloze inhaalrace van P18 af met de tweede plaats achter de Fin Kimi Räikkönen.

Daarnaast zag de Formule 1-analist van de NOS de grote titelfavoriet Lewis Hamilton en diens concurrent Sebastian Vettel toch fouten maken. "Het is lang geleden dat ik zo genoten heb van een race", keek Lammers in Langs de Lijn terug op de race, die een zinderend slot kende met Räikkönen, Verstappen en Lewis Hamilton als hoofdrolspelers.

"Het was eigenlijk een race van over elkaar heen struikelen door alles wat er voorin gebeurde, maar Verstappen is daar wel als grote winnaar uitgekomen", oordeelde de voormalig Formule 1-coureur over het spektakelstuk dat de topcoureurs in Austin verzorgden.

In dit geval vooral Verstappen, die na een mislukte kwalificatie en ook nog eens een gridstraf van P18 moest vertrekken.

"Weergaloos hoe hij naar voren reed. Binnen de kortste keren lag Verstappen al op P5 en P4. Zijn bandenstrategie bleek ook de juiste. En Max wist het tot het einde keurig netjes vol te houden. Hij reed langer door dan wie ook op de zachtere band. Zelfs zijn teambaas Christian Horner was diep onder de indruk", constateerde Lammers.

Fouten

Verstappen hield Hamilton en Vettel achter zich. De eerste van dat tweetal kon zijn vijfde wereldtitel pakken als hij in Austin acht punten meer dan Vettel zou pakken.

De Duitser ging in de eerste ronde al meteen in de fout in duel met Daniel Ricciardo en dat bood perspectief voor Hamilton en Mercedes die een juiste bandenstrategie leken te hebben, maar later in de race bleek dat toch niet de goede te zijn.

"De druk in Austin lag bij Hamilton en Vettel. En dan maken ze toch foutjes. Vettel was veel te voorzichtig", aldus Lammers over de Duitser, die uiteindelijk achter Hamilton als vierde eindigde en zodoende nog een kleine theoretische kans op de wereldtitel heeft.

Samenvatting zinderende GP van Verenigde Staten Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Lammers: "Hij manoeuvreerde zichzelf in de eerste ronde in het duel met Ricciardo in een spin. Angst is een slechte raadgever. Vettel had niets te verliezen. Hij zou bevrijd van de spanning moeten zijn, maar daar bleek in de race weinig van. Als je heel erg bezig bent om geen fouten te maken, ga je ze juist maken."

Lachend kunnen winnen

Maar ook Hamilton was niet in zijn beste doen. "Ik had verwacht dat hij de titel al in Austin zou meenemen. Het was eigenlijk een race die hij lachend had kunnen winnen. Dan blijkt ineens zo'n strategie van een vroege bandenwissel, die aanvankelijk goed leek, helemaal niet goed te zijn geweest. Hij moest uiteindelijk nog een keer naar binnen, omdat zijn banden aan flarden gingen."

Lammers weet dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Hamilton zijn vijfde wereldtitel verovert. Of? "Ik heb het gekker zien gebeuren. Eigenlijk had Hamilton in Austin lachend moeten winnen. Dat doet hij ook niet."

STER reclame