Max Verstappen en Kimi Räikkönen Getty Images

Zijn wraak was zoet. Vorig jaar meldde hij zich in Austin als nummer drie voor de persconferentie, maar kreeg hij een tijdstraf die hem alsnog zijn podiumplaats kostte.

Nu vocht Max Verstappen zich bij de Grand Prix van Amerika op een spectaculaire wijze van de achttiende startplek naar de tweede plaats achter de verrassende winnaar Kimi Räikkönen. "Deze tweede plaats is onverwacht", glunderde de Nederlander. "Ik hoop dat ik nu wel mag blijven zitten", grapte hij.

Hard werken

Verstappen moest er bij de Grand Prix van Amerika hard voor werken. Eerst baande hij zich na de start op weergaloze wijze een weg door het hele veld naar voren. Vervolgens moest hij in de slotfase nog een ultieme aanval van Lewis Hamilton afslaan om zijn tweede plaats te behouden.

"Aan het einde was het heel lastig om de banden heel te houden. Lewis had echter hetzelfde probleem. Hij kon ook niet harder", keek de Nederlander terug op het enerverende duel met de Brit, die nog even moet wachten voor hij zijn vijfde wereldtitel kan bijschrijven.

Samenvatting zinderende GP van Verenigde Staten Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Zij aan zij met Hamilton vloog Verstappen door de bochten, nadat hij zelf een foutje had gemaakt. "Ik worstelde met mijn achterbanden en blokkeerde voor bocht 12. Ik pushte zo hard ik kon en Lewis reed zelf ook op het randje", meende de Red Bull-coureur. Toen Hamilton even van de baan schoof, was het gevecht beslist.

"Ik heb zo hard moeten doorstampen dat mijn schoen kapot is gegaan", zei de Nederlander, die weer tot 'coureur van de dag' werd gekozen. "Ik zat echt op de limiet", verklaarde hij voor de camera van Ziggo. "Hamilton ook, maar ik heb de race goed gecontroleerd", zei hij over de inhaalpoging van de Brit.

Verstappen reist nu met een goed gevoel naar Mexico, waar hij vorig seizoen naar een mooie overwinning reed. "Ik hoop op een goede kwalificatie. Dan kan er ook iets moois uitkomen", keek de Formule 1-coureur vooruit.

Hij heeft een geweldige race gereden. Als het echt om de titel was gegaan, had ik het wel wat agressiever aangepakt.

Hamilton over Verstappen

Hamilton complimenteerde niet alleen winnaar Kimi Räikkönen, maar ook Verstappen. "Hij heeft een geweldige race gereden. Als het echt om de titel was gegaan, had ik het wel wat agressiever aangepakt. Ik had verwacht dat we het hier beter zouden doen, maar dit was uiteindelijk het beste", keek de Brit terug op de race, waarin hij acht punten meer had moeten scoren dan Sebastian Vettel om de wereldtitel zeker te stellen.

Dat lukte Hamilton dus niet. "Zo is het leven", bleef hij nuchter. "Het maakt me niet uit wanneer ik de wereldtitel pak. Het gaat erom dat ik de titel pak." Hamilton begint met 70 punten voorsprong op Vettel aan de GP van Mexico.

WK-stand na 18 van de 21 races

Coureur Punten
1. Lewis Hamilton (Mercedes) 346
2. Sebastian Vettel (Ferrari) 276
3. Kimi Räikkönen (Ferrari) 221
4. Valtteri Bottas (Mercedes) 217
5. Max Verstappen (Red Bull) 191
6. Daniel Ricciardo (Red Bull) 146

STER reclame