Roy Koffijberg
NOS SportAangepast

Geen verrassing debutant Koffijberg op WK judo

De Nederlandse judoka's hebben op de eerste dag van de wereldkampioenschappen in Bakoe een bijrol gespeeld. Roy Koffijberg strandde in de klasse tot 60 kilogram in de vierde ronde, Tornike Tsjakadoea een ronde eerder. Beide Nederlanders debuteerden op een WK.

Voor Amber Gersjes, wereldkampioene bij de junioren in 2017, duurde het toernooi slechts één ronde. In de klasse tot 48 kilo ging de Nederlandse onderuit tegen Aisha Goerbanli. De Azerbeidzjaanse won de partij na vier straffen voor Gersjes, die ook haar WK-debuut maakte.

Daria Bilodid (in het blauw) in gevecht met Funa Tonaki

De titel kwam in hun categorie terecht bij de nog maar 17-jarige Daria Bilodid. De Oekraïense onttroonde in de finale Funa Tonaki, die ze na ruim twee minuten op haar rug had liggen. Bilodid, die vorig jaar al verraste met de Europese titel, verscheen in Azerbeidzjan vijf keer op de tatami en won drie partijen op ippon en twee op waza-ari. Ze kreeg op vijf strafjes wegens treuzelen na geen enkele score tegen.

Koffijberg kansloos tegen wereldtopper

Tsjakadoea en Koffijberg hoefden in hun klasse niet in actie te komen in de eerste ronde. Na zeges op twee judoka's van buiten de mondiale top-150 verloor Koffijberg, de nummer 54 van de wereld, van Naohisa Takato, de nummer vier van de wereldranglijst.

Koffijberg strandt tegen wereldtopper: 'Twee wedstrijden winnen is heel vet'

De Japanner, die twee keer WK-goud veroverde en in Rio olympisch brons won, was Koffijberg binnen een minuut de baas met een verwurging.

Tsjakadoea, 42ste op de wereldranglijst, verraste nog wel de Tsjech David Pulkrabek (35ste), maar de Zuid-Koreaan Lee Harim bleek vervolgens met waza-ari te sterk. Lee staat één plek hoger dan Tsjakadoea op de judoladder.

Naohisa Takato prolongeert zijn wereldtitel

Takato, de bedwinger van Koffijberg, prolongeerde uiteindelijk zijn wereldtitel door in de finale de Rus Robert Msjvidobadze, de nummer twee van de wereld, te verslaan met waza-ari. In de halve eindstrijd had de Japanner afgerekend met zijn landgenoot Ryuju Nagayama. De nummer één van de wereld verloor in de verlenging door een golden score.

Vrijdag geen Nederlanders

De WK judo duren nog tot en met volgende week donderdag. Vrijdag komen er geen Nederlandse deelnemers in actie. Zaterdag gaan Margriet Bergstra en Dewy Karthaus (tot 57 kg) en Sam van 't Westende (tot 73 kg) de tatami op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl