Max Verstappen en Pierre Gasly AFP

Toro Rosso-teambaas Franz Tost begeleidde Max Verstappen tijdens zijn debuutjaar in de Formule 1. Na ruim een jaar in de kweekvijver maakte de Nederlander in 2016 de sprong naar topteam Red Bull Racing. Tost ziet dat de geschiedenis zich herhaalt: zijn nieuwe pupil Pierre Gasly wordt volgend seizoen Verstappens teamgenoot.

Verslaggever Louis Dekker sprak in Spa-Francorchamps met de 62-jarige Tost. De Oostenrijker is zeer optimistisch over de kansen van het nieuwe Red Bull-duo. "Ik denk dat ze samen heel veel zeges gaan binnenslepen."

Pierre Gasly rijdt zijn eerste Formule 1-seizoen. Hoe frustrerend is het om hem al zo snel kwijt te raken?

"Dat valt wel mee. Het is nu eenmaal ons doel om jonge talenten klaar te stomen voor Red Bull Racing. Dat is ons bestaansrecht. Als een coureur promoveert, is dat een pluim voor ons. Dan hebben we ons werk goed gedaan.

Frustrerend zou het juist zijn als Red Bull onze coureurs afkeurt. Het heeft natuurlijk ook een vervelende kant: we gaan Pierre missen. We raken weer een supertalent kwijt, maar dat overleven we wel. Het is net als bij Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Max Verstappen. Je weet dat je ze vroeg of laat moet laten gaan. Het zijn net kinderen die het huis uit gaan."

Franz Tost (l), Dietrich Mateschitz en Sebastian Vettel EPA

Verstappen (20) en Gasly (22) zijn generatiegenoten. Lijken ze erg op elkaar?

"Ja, ik zie veel overeenkomsten. Max en Pierre zijn zeer gepassioneerd, getalenteerd en gedisciplineerd. Ze trainen keihard, laten zich niet afleiden en willen allebei het liefst hun teamgenoot opeten. Ze bereiden zich goed voor op de races, bijvoorbeeld door thuis racesimulaties te doen.

Max en Pierre snappen de techniek ook goed. Ze weten hoe ze een auto optimaal moeten afstellen en banden moeten managen. Ze zijn extreem hoog opgeleid op autosportgebied en hebben alles in zich om de top te bereiken in de Formule 1."

Franz Tost tijdens de GP van Hongarije EPA

Max Verstappen is volgend jaar als 21-jarige de ervaren coureur van Red Bull. Gasly komt net kijken. Gaat hij het zwaar krijgen?

"In het begin zal Pierre zeker in het nadeel zijn. Max is zo jong in de Formule 1 begonnen dat hij bij wijze van spreken al bijna een veteraan is. Pierre rijdt dit jaar veel circuits voor het eerst met een Formule 1-auto. Hij heeft tijd nodig om de grens op te zoeken.

Wacht maar op hun eerste crash. Daarna zullen ze een tijdje niet meer met elkaar voetballen

Franz Tost

Het kost veel tijd en vergt veel geduld om die laatste honderdsten van seconden te vinden. Hoe ga je om met wind, hoe val je de kerbstones aan, hoe agressief moet je rijden in de kwalificatie, waar is de grip?

Daarvoor heb je ervaring nodig. Dat mist Pierre nog, maar hij is slim genoeg om dat snel in de vingers te krijgen."

De twee zeggen dat ze een klik hebben. Ze hebben samen gekart, spelen voetbal op de PlayStation samen en kennen elkaar al jaren. Wat zegt dat?

"Vriendschap bestaat niet in de Formule 1. Ook Pierre en Max worden rivalen. Ze zijn teamgenoten, maar in de F1 moet je juist je teamgenoot verslaan. Dat weten ze zelf ook. Belangrijk is dat het gevecht fair is, maar het is onvermijdelijk dat ze elkaar een keer in de wielen rijden. Vroeg of laat gaat dat gebeuren.

Wacht maar op hun eerste crash. Daarna zullen ze een tijdje niet meer met elkaar voetballen. Dat is normaal. Hamilton en Rosberg waren ook jeugdvrienden en iedereen weet hoe dat afliep."

Tost en de toen 16-jarige Verstappen EPA

Red Bull is dit seizoen weer niet snel genoeg voor de wereldtitel. Kunnen Verstappen en Gasly volgend jaar Mercedes en Ferrari echt aanvallen?

"Ik verwacht dat hun auto erg competitief zal zijn. Ze gaan races winnen en gaan meedoen in de strijd om de wereldtitel. Het is een heel groot voordeel dat Red Bull en Toro Rosso dezelfde motor krijgen en exclusief met Honda werken.

Mensen onderschatten Honda, maar er komt een zeer krachtige motor. Dat maakt de druk op de schouders van Gasly groter: toen Max overstapte was Red Bull nog niet in staat op eigen kracht races te winnen. Volgend jaar wel. Daar ben ik heilig van overtuigd."

U heeft Vettel, Ricciardo en Verstappen klaargestoomd voor het grote werk. Wat is de belangrijkste les die u hen heeft geleerd?

"Dat ze honderd procent gefocust moeten zijn op Formule 1. Dat klinkt simpel, maar het is heel moeilijk. Het is geen toeval dat slechts een paar coureurs echt toppers zijn geworden.

Vroeg of laat vinden ze hun vriendin of familie belangrijker. De echt succesvolle coureurs interesseert dat geen zier.

Franz Tost

Michael Schumacher, Juan Manuel Fangio en Alain Prost hebben samen zestien wereldtitels. Daar is een reden voor. Ze leefden alleen voor deze sport, 365 dagen per jaar. Veel coureurs onderschatten dat.

Ik heb het vaak zien gebeuren. Vroeg of laat vinden ze hun vriendin of hun familie belangrijker. De echt succesvolle coureurs interesseert dat geen zier. Ze zijn egoïstisch, hebben een moeilijk karakter en veranderen als ze in de auto zitten in enorme eikels. Dat moet. Anders win je niet."

STER reclame