AFP

Novak Djokovic heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de US Open op zijn naam gebracht. De nummer zes van de wereld, vanaf maandag de nummer drie, was Juan Martín del Potro in de finale met 6-3, 7-6 (4), 6-3 de baas.

De confrontatie had een tijdje nodig om te ontbranden. Del Potro kwam maar niet lekker in zijn aanvalsspel en de degelijk spelende Djokovic liep moeiteloos uit naar een set en een break voorsprong.

Vlammende forehands

Met twee vlammende forehands gooide de Argentijn eindelijk de schroom van zich af en plots stond de partij in vuur en vlam. Het publiek, dat flink op de hand van Del Potro was, liet zich luidkeels horen en mede daardoor werd de ervaren Serviër even van zijn stuk gebracht.

Juan Martin del Potro moet bijkomen van een lang punt in de US Open-finale tegen Novak Djokovic AFP

Djokovic zag zijn break voorsprong in rook opgaan en kwam zelfs bijna een break achter. In een zenuwslopende game, die meer dan twintig minuten duurde, werkte hij echter drie breekpunten weg en kwam hij alsnog op 4-4 in de tweede set.

Als in zijn beste jaren

Del Potro gaf de moed nog lang niet op en sleepte er een tiebreak uit. Djokovic was echter zijn dip te boven en speelde ineens als in zijn beste jaren. Wat zijn opponent ook op hem afvuurde, de Serviër had vrijwel alles terug.

Na het verlies in de tiebreak wist Del Potro nog eenmaal een break achterstand goed te maken, maar dat lukte niet nog een keer. Na drie uur en een kwartier had Djokovic de buit binnen.

Juan Martin del Potro en Novak Djokovic AFP

Djokovic kende een dramatische start van het jaar: na de Australian Open, waar hij in de vierde ronde strandde, moest hij een elleboogoperatie ondergaan. De eerste toernooien na zijn rentree beloofden niet veel goeds, maar op het gras van Wimbledon was de vorm terug. De Serviër won in Londen, was de beste in Cincinnnati en verloor in New York na de tweede ronde geen enkele set meer.

Op gelijke hoogte met Sampras

Door zijn zege komt Djokovic met veertien grandslamtitels op gelijke hoogte met Pete Sampras. Alleen Roger Federer (20) en Rafael Nadal (17) wonnen er meer. Del Potro blijft op één titel steken. Negen jaar geleden stond hij met de beker in het Arthur Ashe Stadium.

STER reclame